Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων και στρατιωτών σημειώθηκαν αργά προχτές βράδυ στην εμπορική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν. Σκοτώθηκαν, υπό αδιευκρίνιστη αφορμή και συνθήκες, 18 ένοπλοι και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

ΤΟΚΙΟ.- Επιτροπή της ιαπωνικής κυβέρνησης συνέστησε χτες την - υπό κάποιους περιορισμούς - διεξαγωγή γενετικών πειραμάτων στα βλαστοκύταρα ανθρώπινων εμβρύων, ηλικίας λίγων βδομάδων.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Μια έκρηξη βόμβας μικρής ισχύος έξω από δικαστήριο στη συνοικία Σουλταναχμέτ «λαχτάρισε» χθες τους κατοίκους της Ισταμπούλ, μόλις μερικές βδομάδες μετά το διπλό μακελειό με τους 61 νεκρούς. Πυροτεχνουργοί των αρχών της Τουρκίας ανέφεραν, πάντως, ότι ο μηχανισμός ήταν σχεδιασμένος «μάλλον για να κάνει θόρυβο» παρά για να σκοτώσει. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ή ανάληψη ευθύνης.

ΚΑΡΑΤΣΙ.- «Παραδόθηκαν» την Τετάρτη στις αρχές της Ινδονησίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «News», έξι Ινδονήσιοι φοιτητές σε μαντράσα (θρησκευτικό σχολείο) του Πακιστάν, «ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις». Η εξέλιξη συνδέεται με την προσεχή επίσκεψη της Ινδονήσιας Προέδρου στο Πακιστάν. Τον περασμένο μήνα, 13 Μαλαίσιοι είχαν εκδοθεί από το Ισλαμαμπάντ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Τη συνεργασία του Ισραήλ για το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού υποβρυχίου που προωθεί φέρεται να εξασφάλισε η κυβέρνηση της Ινδίας. Το Τελ Αβίβ πρωταγωνιστεί ως ανάδοχος σε αρκετά οπλικά συμβόλαια τον τελευταίο χρόνο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Οι αρχές της Ινδίας ισχυρίζονται πως οι μαοϊκοί αντάρτες του Νεπάλ «εισέδυσαν 128 φορές φέτος» στο έδαφος της χώρας, αναζητώντας ιατρική βοήθεια κι επιμελητειακή στήριξη. Την ίδια ώρα, στο ίδιο το Νεπάλ, τα πολιτικά κόμματα της χώρας ξαναρχίζουν την πολιτική τους εκστρατεία ενάντια στην αντισυνταγματική υφαρπαγή της εξουσίας από το παλάτι πέρυσι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ο διοικητής των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου», πρώην ανώτερο στέλεχος του ΟΥΤΣΕΚΑ, Αγκίμ Τσέκου, δήλωσε χτες στο ΒΒC πως οραματίζεται την ομάδα του ως το μελλοντικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου και όχι ως πολιτικό οργανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων...

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ολοένα και περισσότερες απολύσεις που πραγματοποιούνται φέτος στη Φινλανδία. Η ανεργία φέτος ξεπέρασε το 8% και αυξάνεται.

ΤΙΡΑΝΑ.- Ξεκίνησε χτες στα Τίρανα το Εκτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας. Οι σύνεδροι θα αναδείξουν και τον ηγέτη του κόμματος, μεταξύ των Φάτος Νάνο, Εντι Ράμα και Ρετζέπ Μεϊντάνι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή στην πρωθυπουργία. Πάντως, ο νυν πρόεδρος και πρωθυπουργός Φάτος Νάνο είναι το φαβορί.

ΣΟΦΙΑ.- Το κλείσιμο των τεσσάρων αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κοζλοντούι, το οποίο έχει επιβληθεί από την ΕΕ, θα προκαλέσει μια διαφυγή εσόδων της τάξης των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Βουλγαρία, δήλωσε χτες ο διευθυντής του σταθμού Γιόρνταν Κοσταντίνοφ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο 28χρονος Αυστραλός Ντέιβιντ Χικς, συνοδεία διορισμένου από αμερικανικό στρατοδικείο δικηγόρου, είναι ο πρώτος εκ των 660 κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, που θα έρθει την Πέμπτη ενώπιος ενωπίω με συνήγορο υπεράσπισης, τον πρώτο στον οποίο επετράπη η επίσκεψη. Πάντως, η αιφνίδια παροχή άδειας μετάβασης του Στ. Κένι στο Γκουαντανάμο δημιουργεί ερωτήματα, εάν ο «Αυστραλός Ταλιμπάν» διαπραγματεύεται κάποια συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.- Ορκίστηκε χθες ο Πολ Μαρτέν ως 21ος Καναδός πρωθυπουργός, καθώς και τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Αντιπρόεδρος, που θα ασκεί και τα καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Ασφαλείας, είναι η 53χρονη Αν Μακλίλαν. Ο Μαρτέν διαδέχεται στο πρωθυπουργικό αξίωμα τον Ζαν Κρετιέν, που παραιτήθηκε έναν μήνα πριν να συμπληρώσει τα 70 και, φυσικά, πολύ πριν λήξει η θητεία του.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 12 τραυματίστηκαν στην περιοχή Αντόνιο Πράδο στη Νότια Βραζιλία, όταν ανεμοστρόβιλος έπληξε την πόλη, καταστρέφοντας σχολικό κτίριο, ενώ άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν κομμάτια τσιμέντου καταπλάκωσαν το αυτοκίνητό του. Λόγω της κακοκαιρίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή και δε λειτουργούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ