Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Συνάντηση με «μετριοπαθείς» αυτονομιστές ηγέτες του Κασμίρ είχε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ινδίας, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι. Χαρακτηρίστηκε «θετική» και από τις δύο πλευρές, καίτοι δεν υπήρξε πρόοδος, πέραν των αμοιβαίων παραδοχών ότι «υπάρχει πολιτικό πρόβλημα» και ότι «πρέπει να μειωθεί η ένταση». Στο κρατίδιο έχουν σκοτωθεί 65.000 άνθρωποι από το 1989.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Στον αριθμό-ρεκόρ των 186 εκατομμυρίων ανθρώπων υπολογίζει τους ανέργους διεθνώς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ) του ΟΗΕ, που ανακοίνωσε χτες τις εκτιμήσεις του βάσει επίσημων στοιχείων. Το ΔΓΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν και «δεκάδες εκατομμύρια που εργάζονται αλλά αυτά που κερδίζουν μόλις τους επιτρέπουν να επιβιώνουν».

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η χτεσινή παραίτηση του υπουργού Επιστημών της Βραζιλίας, Ρομπέρτο Αμαράλ, θεωρείται προεόρτιο του κυβερνητικού ανασχηματισμού που αναμένεται να κάνει άμεσα ο Πρόεδρος της χώρας, Λούλα ντα Σίλβα... Νέος υπουργός ορίστηκε ήδη ο Εντουάρντου Κάμπος, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Κάτω Βουλή. Το ίδιο 24ωρο, σε επιχειρήσεις της αστυνομίας «κατά εμπόρων ναρκωτικών» στην Μπραζίλια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η τρίτη φετινή εκτέλεση κρατουμένου, αυτή του 42χρονου Κέβιν Ζίμερμαν, καταδικασμένου για ληστεία μετά φόνου, πραγματοποιήθηκε χτες στο Τέξας των ΗΠΑ. Στην πολιτεία έχουν εκτελεστεί 316 κρατούμενοι από το 1982 - άλλοι 12 προγραμματίζεται να εκτελεστούν εντός του 2004.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η εταιρία παραγωγής φωτογραφικών προϊόντων «Eastman Kodak» ανακοίνωσε χτες ότι προχωρά σε απολύσεις του 20% του εργατικού της δυναμικού, 15-20.000 ανθρώπων, στο πλαίσιο της «αναδιοργάνωσής της». Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η απόφαση «υπαγορεύεται από την πραγματικότητα της αγοράς».

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Οι αρχές προχώρησαν χτες σε ακόμη μία βίαιη καταστολή της απόπειρας αντιπάλων του Προέδρου Αριστίντ να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αϊτής. Αντίθετα, κανονικά έγινε η συγκέντρωση 20.000 υποστηρικτών του, σύμφωνα με τους διοργανωτές της.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε, χτες, το τουρκικό δημόσιο δικαιώνοντας οκτώ Τούρκους πολίτες που καταδικάστηκαν στην Τουρκία με «μεμπτές» δίκες, με κατηγορίες όπως ότι «είχαν απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας» ή επειδή «συμμετείχαν ενεργά σε απαγορευμένες από το νόμο οργανώσεις». Η ορολογία συνήθως παραπέμπει σε οργανώσεις των Κούρδων και της Αριστεράς.

ΑΡΟΥΣΑ.-- «Οι τότε ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Βελγίου είναι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων Χούτου το 1996», κατέθεσε χτες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου ο πρώην διοικητής των κυανοκράνων του ΟΗΕ στη Ρουάντα, Καναδός αντιστράτηγος ε.α. Ρομέο Νταλάιρ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο 46χρονος υφυπουργός Δικαιοσύνης και στενός φίλος του Προέδρου Σιράκ, Πιερ Μπεντιέρ, του οποίου το όνομα βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας που άρχισε για τα πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του (δεκαετία '90) στην πόλη Μαντ-Λα-Ζολί. Μάρτυρας έχει καταθέσει στις δικαστικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση πως ο Μπεντιέρ όταν ήταν δήμαρχος έπαιρνε δύο φορές το χρόνο φακέλους με μετρητά αξίας χιλιάδων ευρώ από εταιρία καθαρισμών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο 58χρονος πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία-Μαυροβούνιο, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, δήλωσε χτες πως αποστρατεύεται εντός του ερχόμενου μήνα απ' την ενεργό διπλωματία. Ο Μοντγκόμερι είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000 με την κατασκευή της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» (DOS), η οποία ανέλαβε έκτοτε τα ηνία της διακυβέρνησης της Σερβίας...

ΛΙΜΑ.-- Λεωφορείο κατέπεσε χτες σε χαράδρα σε περιοχή των Ανδεων του Περού με αποτέλεσμα το θάνατο 20 επιβατών και τον τραυματισμό άλλων 16. Σύμφωνα με την αστυνομία, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στην πόλη Κούζκο και αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα στη μεγάλη ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός του λεωφορείου.

ΤΟΚΙΟ.-- Τρεις νεκροί από συντριβή αεροσκάφους τύπου «Τσέσνα», χτες, σε κατοικημένη περιοχή της πόλης Κόφου της κεντρικής Ιαπωνίας. Κατά τη συντριβή του αεροσκάφους επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Δύο πυροτεχνουργοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν χτες σε περιοχή της ανατολικής Κροατίας στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν νάρκες που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΡΙΑΝΤ.-- Αεροσκάφος F-15 της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας συνετρίβη χτες από άγνωστη αιτία. Οι δύο πιλότοι του σκοτώθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ