Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μπιλ Φριστ επιβεβαίωσε, βάσει στοιχείων οριστικής ανάλυσης, ότι η ύποπτη άσπρη σκόνη που βρέθηκε σε γραφείο της Γερουσίας είναι πράγματι το θανατηφόρο δηλητήριο «ρισίν». Το «ρισίν» είναι δηλητήριο καστορέλαιου, για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο και έχει θανατηφόρα αποτελέσματα εάν κάποιος εκτεθεί σε σημαντική ποσότητα της ουσίας, μέσα σε χρονικό διάστημα από 36 ως 72 ώρες, σύμφωνα με το Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών των ΗΠΑ. Υποπτη σκόνη βρέθηκε και σε ταχυδρομικό γραφείο του Κονέκτικατ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- To αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» εντόπισε για πρώτη φορά έναν πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος, του οποίου η ατμόσφαιρα περιέχει οξυγόνο και άνθρακα. Τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά από τους ερευνητές καθώς αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να υπολογιστεί η χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας πλανήτων που βρίσκονται έτη φωτός από τη Γη, κάτι που μπορεί να επιτρέψει την εντόπιση ενός πλανήτη σε ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοϊκές για την ύπαρξη ζωής.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιαν επιχείρησε να αυτοπαρουσιαστεί ως «ειρηνοποιός» χτες, προτείνοντας στην Κίνα - που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της - δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών και αμοιβαία εγκαθίδρυση μόνιμων διπλωματικών αντιπροσωπειών. Το Πεκίνο, πιθανολογούν αναλυτές, θα απορρίψει την πρόταση ως κίνηση αντιπερισπασμού.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Πλήρη επίγνωση» της παραχώρησης πυρηνικής τεχνογνωσίας και υλικών σε άλλες χώρες είχε ο στρατηγός - «Πρόεδρος» του Πακιστάν Μουσάραφ και η κυβέρνηση, είπε χτες ο αποδιοπομπαίος τράγος του διεθνούς «λαθρεμπορίου πυρηνικών», Αμπντούλ Καντίρ Χαν.

ΣΟΦΙΑ.-- Ο πέμπτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι τέθηκε εκτός λειτουργίας χτες λόγω τεχνικών προβλημάτων. Δε σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τάχθηκε υπέρ μιας τρίτης ή ακόμη και μιας τέταρτης θητείας στον προεδρικό θώκο του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα»...

ΜΟΣΧΑ.-- Οι βασικοί μέτοχοι των ρωσικών πετρελαϊκών εταιριών «Γιουκός» και «Σίμπνεφτ» υπέγραψαν πρωτόκολλο που αντιστρέφει τη διαδικασία συγχώνευσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ