Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Κοινές στρατιωτικές μονάδες ταχείας αντίδρασης σκοπεύουν να δημιουργήσουν Βρετανία και Γαλλία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Financial Times, που σημειώνει επίσης ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε αξιωματούχους της ΕΕ εντός της βδομάδας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρτσνερ αποφάσισε τη μετατροπή της διαβόητης πρώην βάσης του πολεμικού ναυτικού, που είχε γίνει γνωστή ως «το Αουσβιτς της Αργεντινής», σε μουσείο, στη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν εκεί στην περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983) στη χώρα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Εως και 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αιθιοπικών φυλών κοντά στην Ντίμα της δυτικής Αιθιοπίας, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής στην Αντίς Αμπέμπα.

ΑΓΚΥΡΑ.- Οι νεκροί από τη «χάρτινη» πολυκατοικία που κατέρρευσε στην Κόνια (Ικόνιο) της Τουρκίας την περασμένη βδομάδα έφθασαν χθες τους 92.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο Αφγανοί καταδικάστηκαν χθες σε θάνατο για τη δολοφονία της υπαλλήλου του ΟΗΕ Μπετίνα Γκουαλάρ στην Κανταχάρ, το Νοέμβρη.

ΜΟΣΧΑ.- Στο Κίεβο βρέθηκε τελικά ο Ιβάν Ρίμπκιν, υποψήφιος για τη ρωσική προεδρία, που είχε εξαφανιστεί από την Πέμπτη. Ο Ρίμπκιν δήλωσε ότι απλά έλειψε μερικές μέρες και πως ξαφνιάστηκε από τις διαστάσεις που πήρε η απουσία του...

ΤΙΡΑΝΑ.- Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοΐσιου, απεύθυνε έκκληση για ηρεμία προς τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας μετά τις ταραχές του Σαββάτου. Ο Σάλι Μπερίσα, πάντως, υποσχέθηκε και άλλες διαδηλώσεις.

ΠΑΡΙΣΙ.- Με 494 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 31 αποχές, το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που απαγορεύει όλα τα θρησκευτικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μαντίλας, στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες. Το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στη Γερουσία, ενώ οι επικριτές του τονίζουν ότι περιθωριοποιεί και στιγματίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με κίνδυνο να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ