Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Διαρροή χημικών αερίων σε εργοστάσιο προαστίου της εμπορικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας, Λάγος, προκάλεσε την έντονη αδιαθεσία σε πάνω από 500 κατοίκους της περιοχής εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά. Σε νοσοκομεία διακομίστηκαν πάνω από 80 άτομα με δύσπνοια και στομαχικές διαταραχές. Με απόφαση των τοπικών αρχών έκλεισαν για τουλάχιστον μία βδομάδα όλα τα σχολεία της περιοχής...

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Blackhawk» συνετρίβη χτες κοντά σε βάση της πολεμικής αεροπορίας στην ανατολική Αυστραλία με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό πέντε ατόμων.

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.- Συνομιλίες στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας ξεκίνησαν χτες Βορειοκορεάτες και Ιάπωνες αξιωματούχοι με στόχο την άρση διμερούς διπλωματικής διένεξης με αφορμή τις -προ δεκαετιών... - απαγωγές Ιαπώνων πολιτών από άνδρες των βορειοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών.

ΑΛΓΕΡΙ.- Επτά αστυνομικοί δολοφονήθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν χτες, από ένοπλους Ισλαμιστές στην Τούντζα στην περιοχή της Μικρής Καμπιλίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ένοπλοι ανήκουν στην Ομάδα Σαλαφιστών για τη Διδαχή και τον Αγώνα, οι οποίοι αρνούνται την πολιτική εθνικής συμφιλίωσης του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυρίως δρουν. Από τις αρχές του έτους, 69 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαιες ενέργειες στην Αλγερία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.- Νέο σύστημα ελέγχου επιβατών, που στηρίζεται στο μοναδικό χαρακτήρα της ίριδας του ματιού, εγκαινίασε χτες στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, στη νοτιοδυτική Γερμανία, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι. Ο βιομετρικός έλεγχος που θα αρχίσει να εφαρμόζεται εθελοντικά από το Σάββατο για δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών, συνίσταται στην αποθήκευση σε μια βάση ενός ή περισσοτέρων φυσικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου - ψηφιακά αποτυπώματα, αναγνώριση προσώπου, ίριδα ματιού - τα οποία επιτρέπουν την επαλήθευση της ταυτότητας ενός ατόμου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Την ακύρωση δύο πτήσεων της British Airways με αφετηρία το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο και προορισμούς την Ουάσιγκτον και το Ριάντ ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι εκπρόσωπος της εταιρίας διευκρινίζοντας ότι «η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας, μετά τις τελευταίες συστάσεις των βρετανικών αρχών».

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ.- Σε φυλακή του Τέξας, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα, ο 46χρονος που είχε δολοφονήσει τρεις ανθρώπους μεταξύ των οποίων και μία 10χρονη την οποία είχε αφήσει έγκυο. Ο Εντουαρντ Λαγκρόν, 46 ετών, ήταν ο πέμπτος κρατούμενος που εκτελείται φέτος στο Τέξας και ο 318ος από το 1982, οπότε η Πολιτεία αυτή επανέφερε τη θανατική ποινή.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε χτες για το Γκουαντανάμο όπου θα παραλάβει τον Ισπανό πολίτη που κρατείται από τις ΗΠΑ. Ο Αχμέντ Αμπντεραχμάν θα δικαστεί στην Ισπανία για «συμμετοχή στην αλ-Κάιντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ