Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με μοναδικό στόχο να καταφέρει μια εντυπωσιακή νίκη εναντίον του κύριου αντιπάλου του Τζον Εντουαρντς, κατέρχεται ο Τζον Κέρι στην εκλογική μάχη της «Σούπερ Τρίτης». Σύμφωνα με το BBC, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον Κέρι έναντι του Εντουαρντς και στις δέκα πολιτείες όπου στήθηκαν κάλπες (Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Οχάιο, Μασαχουσέτη, Τζόρτζια, Μινεσότα, Μέριλαντ, Κονέκτικατ, Ρόουντ Αϊλαντ και Βερμόντ), που αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση το ένα τέταρτο των Αμερικανών ψηφοφόρων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) για την προεδρία της χώρας. Από κοινού, όπως ανακοινώθηκε, θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στελέχους της CDU. Στόχος των δύο κομμάτων είναι να πείσουν τώρα και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, που επίσης βρίσκονται στην αντιπολίτευση, να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Σόιμπλε. CDU, CSU και Ελεύθεροι Δημοκράτες, παρόλο που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έχουν την πλειοψηφία στην Ομοσπονδιακή Εθνοσυνέλευση, στην οποία εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια. Η Εθνοσυνέλευση θα συγκληθεί στις 23 Μάη για να εκλέξει τον διάδοχο του Γιοχάνες Ράου στην προεδρία, σοσιαλδημοκράτη που αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα για την ανανέωση της θητείας του.

ΜΑΝΙΛΑ.- Κανένας από τους 130 αγνοούμενους του βυθισμένου «Σουπερφέρι 14» δεν έχει βρεθεί στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Το πρόγραμμα «επαναπατρισμού» 400.000 Αφγανών έως το τέλος του χρόνου από το Πακιστάν ξαναρχίζει ο ΟΗΕ - το είχε διακόψει μετά τη δολοφονία μιας εργαζομένης του, της Γαλλίδας Μπετίνα Γκουαλάρ, στα τέλη του 2003. Ταυτόχρονα, Αμερικανοί στήνουν οχυρές θέσεις στη μεθόριο Αφγανιστάν - Πακιστάν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καταδίωξης στελεχών της «αλ Κάιντα».

ΑΓΚΥΡΑ.- Ασθενής σεισμική δόνηση, 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, άρκεσε για να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός κοριτσιού 4 ετών, όταν κατέρρευσε πλίθινο σπίτι στην πόλη Μπισλικάν, κοντά στην πόλη Τσελιχάν της ΝΑ Τουρκίας, χθες τα ξημερώματα.

ΑΓΚΥΡΑ.- Δύο διθέσια μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-4 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας συγκρούστηκαν χθες στον αέρα πάνω από την Κόνια (Ικόνιο), με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι τέσσερις πιλότοι τους.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Με το θέμα των αμβλώσεων θα ασχοληθεί η σημερινή συνεδρίαση του πορτογαλικού Κοινοβουλίου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καταθέσει πρόταση που προβλέπει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μέχρι και τη 12η βδομάδα της κύησης. Η συντηρητική κυβέρνηση θα διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς απαγόρευσης των εκτρώσεων.

ΟΣΛΟ.- Συμπεριλαμβανομένου και του Τζορτζ Μπους (!), 194 άτομα και οργανισμοί είναι υποψήφιοι για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης, ανακοινώθηκε χτες.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.- Η νοτιο-κορεάτικη εταιρία Χιουντάι ανακοίνωσε ότι επέλεξε τη Σλοβακία για την κατασκευή αυτοκινητο-κατασκευαστικής μονάδας αξίας 870 εκατομμυρίων δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ