Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΕΤΑ.-- Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην Κέτα χτες, μια μέρα μετά την επίθεση 3 ενόπλων εναντίον Σιιτών του Πακιστάν που κόστισε 47 ζωές και 120 τραυματισμούς. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Στο μεταξύ, σε μεθοριακή πόλη, η πτώση του ρεύματος σε γιορτασμό σιιτών προκάλεσε πανικό στο πλήθος, με αποτέλεσμα 13 πιστοί, 8 γυναίκες και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους από την κατάρρευση σκάλας.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Επίθεση στην κεντρική φυλακή του Τζαμού (ινδικό Κασμίρ) κόστισε χτες 7 ζωές, περιλαμβανομένων 4 αστυνομικών και 3 αυτονομιστών. Εξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τρεις σοβαρά. Η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση συναγερμού.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Επικαλούμενη τη μαρτυρία μιας γυναίκας, μέλους του πληρώματος του «Σούπερφερι» που βυθίστηκε την περασμένη Πέμπτη, ΜΜΕ των Φιλιππίνων ανέφεραν ότι το ναυάγιο μπορεί να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι ανάμεσα στους 134 αγνοούμενους είναι κι ένα στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» (που είναι γνωστή για παρελθόντες δεσμούς τόσο με τη CIA, όσο και με την «Αλ Κάιντα»). Οι αρχές επιμένουν, πάντως, ότι δεν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Το νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση της Αυστραλίας τη δυνατότητα να θέσει εκτός νόμου πολιτικούς οργανισμούς σαν «τρομοκρατικούς» δίχως την έγκριση της ομοσπονδιακής Βουλής, επρόκειτο χτες να ψηφίσουν οι βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Αυστραλίας. Το νομοσχέδιο πάντως προκαλεί τις αντιδράσεις των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που θεωρούν πως εκείνα είναι ο απώτερος στόχος του σχεδίου νόμου και όχι η «τρομοκρατία»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε κλίμα «απαράμιλλης συνεργασίας» έγιναν οι πρόσφατες συνομιλίες στο Πεκίνο για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα είπε χτες ο υπουργός των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ απευθυνόμενος σε όμιλο «Ασιατικών Σπουδών». Πρόσθεσε πάντως πως η ΛΔ Κορέας «μπορεί να αναμένει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της» εάν τερματίσει επιβεβαιωμένα το πυρηνικό της πρόγραμμα και «εγκαινιάσει πολιτική πολιτικής και οικονομικής διαφάνειας»(...).

ΝΤΟΧΑ.-- Σύντομα αναμένεται να δικαστούν οι δύο Ρώσοι που κρατούνται στο Κατάρ ως ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ, πρώην Προέδρου της Τσετσενίας. Η Μόσχα ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Η συντηρητική πορτογαλική κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει το καθεστώς απαγόρευσης των αμβλώσεων, ενώ απέρριψε και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα σε σχετική χτεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ