Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ.-- Ο γερουσιαστής Τζον Κέρι εξασφάλισε, όπως αναμενόταν, την αναγκαία πλειοψηφία των εκλεκτόρων από τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, για να χριστεί υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοέμβρη στις ΗΠΑ, κερδίζοντας τη νέα προκριματική αναμέτρηση του Ιλινόις, όπου πρόσθεσε ακόμη 1.162 εκλέκτορες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Χιονοθύελλα έπληξε τις βορειοανατολικές αμερικανικές Πολιτείες, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στις αερομεταφορές, κυρίως από και προς το αεροδρόμιο «Κένεντι» της Νέας Υόρκης, αλλά και στο αεροδρόμιο της Βοστόνης. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.

ΜΟΣΧΑ.-- Τους 48 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη που κατέστρεψε τμήμα πολυκατοικίας στην πόλη Αρχάγγελος, στη Βόρεια Ρωσία, την Τρίτη. Οι αρχές ακόμα δε γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για τη διαρροή αερίου που προκάλεσε την έκρηξη.

Εξάλλου, ο νέος ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε χτες ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ «παραμένουν στρατηγικοί εταίροι» παρά τις διαφορές τους. «Τίποτα δε μας χωρίζει σε ό,τι αφορά στο όραμά μας για παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα» είπε...

ΤΟΚΙΟ.-- Το 83% των μελών της ιαπωνικής Κάτω Βουλής υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, κατά χτεσινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Γιομούρι».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Νομοσχέδιο με το οποίο θα κηρύσσεται παράνομη η συμμετοχή Αυστραλών πολιτών σε οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές ή εχθρικοί στρατοί» μελετά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Φίλιπ Ράντοκ. Ο ίδιος υπαινίχθηκε πως θα συμπεριληφθεί και η προστασία «ευαίσθητων πληροφοριών ασφαλείας» κατά τη διάρκεια δικαστικών ακροαματικών διαδικασιών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Μια 59χρονη Αυστραλιανή τουρίστρια μαχαιρώθηκε και έχασε τη ζωή της αμέσως μόλις έφθασε στην Ινδία. Η βία κατά γυναικών στην περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας έχει προσλάβει «ανησυχητικές διαστάσεις», επισημαίνουν ινδικά και διεθνή ΜΜΕ, και ο μαζικός βιασμός μιας Ελβετής του διπλωματικού σώματος πέρυσι είχε προκαλέσει «σοκ» διεθνώς.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Προειδοποιήσεις» απηύθυναν χτες ξένες κυβερνήσεις, διεθνικές (περιλαμβανομένου του ΟΗΕ) και μη-κυβερνητικές οργανώσεις στους μαοϊκούς αντάρτες του Νεπάλ, να «μην επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε εκβιασμό με στόχο την απόσπαση χρημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ