Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 αγνοούνται, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, μετά την ξαφνική υπερχείλιση ποταμού που κάλυψε πόλη του Μεξικού στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Ελικόπτερα της αμερικανικής συνοριακής φρουράς συμμετέχουν και αυτά στην επιχείρηση για τη διάσωση των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη Χοστ του Αφγανιστάν. Σε άλλο επεισόδιο στην ίδια περιοχή, κατοχική αυτοκινητοπομπή «δέχτηκε επίθεση και ανταπέδωσε πυρά», με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν από τους επιτιθέμενους και να συλλάβει δύο.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 20 αγνοούνταν μετά τη μάχη που ακολούθησε την επίθεση «εκατοντάδων» μαοϊκών ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ανατολικό Νεπάλ χτες. Στο μεταξύ, η αυταρχική κατασταλτική πολιτική του παλατιού έναντι των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης προκάλεσε την καταδίκη, χτες, από το ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό, που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τους τραυματισμούς στελεχών της Κεντρικής του Επιτροπής καθώς και συνδικαλιστών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Επισημοποιήθηκε χτες η συμμετοχή με το Κογκρέσο του γιου του δολοφονηθέντος (1991) πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι στις εκλογές στην Ινδία, που αρχίζουν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν για βδομάδες. Στο μεταξύ, στο Κασμίρ, «άγνωστοι» έριξαν χειροβομβίδα σε αγορά, τραυματίζοντας 59 ανθρώπους.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Συνομιλίες για τα πυρηνικά» πρότεινε το Πακιστάν στην Ινδία για τις 25-26 του Μάη. Στο μεταξύ, ενώ το καθεστώς του στρατηγού Μουσάραφ εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τους φυλάρχους να «συνεργαστούν», την Κυριακή στο Ανατολικό Πακιστάν ένοπλοι σκότωσαν πέντε αστυνομικούς και τραυμάτισαν πολλούς άλλους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ανεβαίνουν οι τόνοι στις σινοαμερικανικές σχέσεις, καθώς χτες η εφημερίδα «Ημερησία» της Κίνας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι, με την πώληση μεγάλης εμβέλειας ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, αξίας 1,78 δισ. δολαρίων, στην Ταϊβάν, υποθάλπει τη «φαντασίωση των αρχών της για ανεξαρτησία».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Το 95% των Σλοβένων ψηφοφόρων που ψήφισε στο προχτεσινό δημοψήφισμα αρνήθηκε στους 18.000 «μη Σλοβένους» την αναγνώριση της ταυτότητάς τους και βασικά πολιτικά δικαιώματα! Δεκάδες χιλιάδες Βόσνιοι, Αλβανοί, Σέρβοι, Κροάτες που ζούσαν στη Σλοβενία διαγράφτηκαν απ' τα κρατικά αρχεία ως «ανύπαρκτοι» ένα εξάμηνο μετά την προ 13 χρόνων κήρυξη της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας απ' την πρώην Γιουγκοσλαβία, και οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εκτοτε απέμειναν μόλις 18.000.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Εκλεισε χτες το μοναδικό κέντρο αγωγής για παιδιά με νοητική υστέρηση που λειτουργούσε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη απ' το 1998. Το λουκέτο μπήκε επειδή το υπουργείο Κοινωνικής Φροντίδας δεν κάλυψε τα έξοδα λειτουργίας του κέντρου, που απ' την πρώτη χρονιά λειτουργίας του έως και πριν τρεις μήνες χρηματοδοτούνταν από τη νορβηγική οργάνωση «Βοήθεια του νορβηγικού λαού». Το θέμα άφησε ασυγκίνητο το διοικητή του προτεκτοράτου, Πάντι Ασντάουν, που χτες ασχολήθηκε με το να επιβάλει κυρώσεις στο κυβερνών κόμμα των Σερβοβόσνιων επειδή ...«δε συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία»...

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο μελλοντικός ΥΠΕΞ της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» έκανε σαφές ότι αν ο έλεγχος στο Ιράκ περάσει στα χέρια του ΟΗΕ, τότε η Ισπανία θα επανεξετάσει την απόφαση απόσυρσης των στρατιωτών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ