Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Ο Μαροκινός Μουνίρ ελ-Μοτασάντεκ, μοναδικός φυλακισμένος στη Γερμανία που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών το Φλεβάρη του 2003, με την κατηγορία ότι βοήθησε στην επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την επανάληψη της δίκης του. Δικαστήριο του Αμβούργου έκανε δεκτή την άποψη της υπεράσπισης ότι η αθώωση του έτερου κατηγορούμενου Αμπντελγανί Μζούντι, από παρόμοιες κατηγορίες, καθιστά αναξιόπιστη και την καταδίκη του Μοτασάντεκ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Οι βρετανικές αρχές υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν σχέδιο που σκοπό είχε την πυροδότηση «χημικής βόμβας», με μια εξαιρετικά τοξική ουσία, το τετροξείδιο οσμίου. Κατά πληροφορίες, οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας και ΗΠΑ κατάφεραν να υποκλέψουν τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων που θεωρούν «συμπαθούντες του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα» και εκτιμάται ότι στόχος του ήταν Βρετανοί πολίτες - πιθανότατα στο Λονδίνο - σε χώρο όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν οι μέγιστες απώλειες. Πάντως, ειδικοί επιστήμονες τοξικολογίας τονίζουν ότι η χρήση του τετροξειδίου του οσμίου είναι νόμιμη για επιστημονικούς σκοπούς.

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.- Ο Ζοσλέρμ Πριβέρ, πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, συνελήφθη με την κατηγορία του «συντονισμού της σφαγής οπαδών της αντιπολίτευσης στο Σεν Μαρκ στις 7 Φλεβάρη», μετέδωσε το αϊτινό πρακτορείο ειδήσεων ΗΡΝ.

ΤΟΚΙΟ.- Αντισυνταγματικές έκρινε χτες ιαπωνικό δικαστήριο τις επισκέψεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κοϊζούμι σε μνημεία Ιαπώνων στρατιωτών πεσόντων και εγκληματιών πολέμου κατά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση «λυπηρή», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «θα μελετήσει την απόφαση και θα καθορίσει τη στάση της».

ΒΟΛΓΚΟΚΡΑΝΤ.- Περίπου 50 νεαροί οπλισμένοι με σιδηρολοστούς σκότωσαν έναν έμπορο αφγανικής καταγωγής σε αγορά ρούχων στην πόλη Βόλγκοκραντ της Ρωσίας. Εξι ακόμη άτομα τραυματίστηκαν.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του δεν έχει πλέον πρόβλημα με την αμερικανική Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια από τη Διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, που προβλέπει την ανάσχεση αεροσκαφών και πλοίων, που υποτίθεται ότι μεταφέρουν εξαρτήματα τέτοιων όπλων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Οι Μοχάμεντ και Σκεντέρ Μπίτσι, αμφότεροι ξαδέλφια ενός αυτονομιστή του ΟΥΤΣΕΚΑ, που σκοτώθηκε τον Ιούλη του '99 από πυρά Βρετανών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ οι ίδιοι τραυματίστηκαν από τις ίδιες σφαίρες, κέρδισαν χτες αγωγή που είχαν καταθέσει, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Ο δικαστής έκρινε «αμέλεια» του βρετανικού υπουργείου Αμυνας έναντι των δύο Κοσσοβάρων Αλβανών, επιφυλασσόμενος να καθορίσει τις αποζημιώσεις εν ευθέτω χρόνω...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας απάλλαξε χτες τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι (που βρίσκεται στη Χάγη) και τον στρατηγό Ακο Τόμιτς, πρώην αρχηγό της υπηρεσίας αντικατασκοπίας του σερβικού στρατού, λόγω έλλειψης στοιχείων, που να στοιχειοθετούν κατηγορίες της προηγούμενης κυβέρνησης περί ανάμειξής τους στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Την οικοδόμηση στενών δεσμών με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού υποσχέθηκε χτες ο αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αυστραλία, Μαρκ Λάθαμ, λέγοντας πως η χώρα του «πρέπει να αναζητήσει την ασφάλεια στην Ασία και όχι να βλέπει ανασφάλεια στην Ασία».

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Φωτιά στην πρεσβεία της Βιρμανίας στη Μαλαισία και τον αρκετά σοβαρό τραυματισμό δύο υπαλλήλων προκάλεσαν χτες τέσσερις Βιρμανοί, μετά την άρνηση υπαλλήλων της πρεσβείας να τους χορηγήσουν πιστοποιητικά που θα συνυπέβαλλαν σε αίτηση προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες, ανακοινώνοντας πως είναι μέλη της μειονότητας Ροχίνγκια.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Επαναδιαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ υποσχέθηκε χθες η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, επιχειρώντας να κατευνάσει τις «ανησυχίες» περί επανέναρξης του Εμφυλίου.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Παραλυμένη παρέμενε χθες για δεύτερη μέρα η οικονομική δραστηριότητα στο Νεπάλ, όπου πραγματοποιείται γενική απεργία, την οποία στηρίζει και το μαοϊκό αντάρτικο που επιζητεί την ανατροπή του ινδουιστή μονάρχη Γκιανέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ