Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε δύο προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ασία, το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας και την Ταϊβάν, επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του Αμερικανού αντιπροέδρου με στελέχη της κυβέρνησης της Κίνας. Δεν ανακοινώθηκε καμία εξέλιξη πέραν της συνέχισης του «διαλόγου» για τα δύο αυτά και άλλα εκκρεμή διμερή θέματα. Παρά τις σχετικές κινεζικές πιέσεις, ο Τσένι δε δεσμεύτηκε σε παύση των πωλήσεων όπλων στην Ταϊπέι.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά κατέλαβαν χτες εγκαταστάσεις πετρελαιοαγωγού της εταιρίας SHELL νότια του Δέλτα του ποταμού Νίγηρα διεκδικώντας την υλοποίηση υπόσχεσης της εταιρίας για την κατασκευή δρόμου, που θα ενώνει το απομακρυσμένο χωριό τους με τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Νιγηρίας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της συντριβής μικρού δικινητήριου αεροσκάφους «Τσέσνα» σε αυτοκινητόδρομο του Καράκας της Βενεζουέλας. Το «Τσέσνα» κατέστρεψε τις οροφές δύο αυτοκινήτων και συγκρούστηκε με ένα φορτηγό το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων σκοτώθηκαν, ενώ ο πιλότος του αεροπλάνου και ο οδηγός του φορτηγού τραυματίστηκαν.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολιτείας του Ρίο, Αντονι Γκαροτίνιο, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας να του παραχωρήσει έως τα τέλη του χρόνου, 4.000 στρατιώτες - αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες ή ειδικές δυνάμεις - για να επιχειρήσουν τακτική περικύκλωση μίας από της μεγαλύτερες και πιο «επικίνδυνες» φαβέλας (παραγκουπόλεις), ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης του Ρίο για «την ασφάλεια».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Πάνω από εκατό διαδηλωτές συνελήφθησαν χτες στο Νεπάλ από την αστυνομία, περιλαμβανομένων τουλάχιστον τριών γυναικών, ανώτερων στελεχών του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού. Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την πολιτική δράση για την επαναφορά της δημοκρατίας παρά την ολοκληρωτική απαγόρευση των κινητοποιήσεων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εναν άνδρα και μια γυναίκα, μέλη της μαοϊκής οργάνωσης ΤΙΚΚΟ, σκότωσαν στρατιώτες σε μάχη σε ορεινή περιοχή της τουρκικής επαρχίας Τούντζελι, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού που μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Μετά τη «νίκη» τους επί των δυνάμεων του αποστάτη του αυτονομιστικού κινήματός τους, συνταγματάρχη Καρούνα, οι «Τίγρεις» των Ταμίλ συνέχιζαν να τον αναζητούν στη Βόρεια Σρι Λάνκα. Η κυβέρνηση αποφεύγει να εμπλακεί επισήμως στο ζήτημα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησε να δανείσει στην πολωνική κυβέρνηση περίπου 190 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι απολύσεις 25.000 ανθρακωρύχων (!) ως το 2006.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα ύποπτα για συμμετοχή στην ακροδεξιά οργάνωση «Φόρτσα Νουόβα».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ενωση Σερβία -Μαυροβούνιο, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, εκ των πρωταγωνιστών στην επιχείρηση Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για ανατροπή του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έλαβε χτες το μετάλλιο του πρώτου τάγματος της Γιουγκοσλαβικής Σημαίας «για τον εποικοδομητικό ρόλο που έπαιξε στη βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον - Βελιγραδίου»(!).

ΣΚΟΠΙΑ.-- Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χτες στην πΓΔΜ λόγω των χαμηλών ποσοστών προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες. Πιθανότεροι μονομάχοι στον επόμενο γύρο θεωρούνται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και ο Σάσκο Κέντεβ του αντιπολιτευόμενου VMRO.

ΠΑΛΕ.-- Σερβοβόσνιοι αστυνομικοί έκαναν χτες έφοδο στις εγκαταστάσεις ραδιοσταθμού ιδιοκτησίας Ράνια Κάρατζιτς, θυγατέρας του (πρώην ηγέτη που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου) Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η έφοδος έγινε μετά από εισαγγελική απόφαση που ζητούσε έρευνα για να εξακριβωθεί εάν υπάλληλοι του σταθμού βοηθούσαν ή είχαν επικοινωνία με καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Νικηφόρο προβάδισμα στο έως πρότινος αντιπολιτευόμενο κόμμα Γκολκάρ (βασικού πυλώνα της δικτατορίας Σουχάρτο) καταδεικνύει η καταμέτρηση του 60% των ψηφοδελτίων στις πρόσφατες εκλογές στην Ινδονησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ