Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KATMANTOY.-- Τις 1.300 έφθασαν οι συλλήψεις διαδηλωτών στο Νεπάλ, στη συνεχιζόμενη εκστρατεία καταστολής της κινητοποίησης εναντίον των πολιτικών του παλατιού. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Πράσαντ Κοϊράλα, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Παρ' όλ' αυτά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους.

ΟΥΑΝΑ.-- Κινητοποιήσεις στρατευμάτων καταγράφονται στα ημιαυτόνομα εδάφη των φυλών του Ουαζιριστάν, στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, γεγονός που ίσως αποτελεί ένδειξη επικείμενης νέας επιχείρησης εναντίον «στοιχείων προσκείμενων στην αλ Κάιντα», μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΜΟΣΧΑ.-- Το 51% των Ρώσων πιστεύει ότι η πρόσφατη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες.

ΡΙΓΑ.-- Νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν χιλιάδες ρωσόφωνοι Λετονοί μαθητές στη Ρίγα ενάντια στη σχολική μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τα ρωσόφωνα σχολεία να διδάσκουν το 60% των μαθημάτων στα λετονικά.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποχαρακτηρίσει μυστικούς φακέλους των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ. Προηγήθηκε η αποκάλυψη πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών ότι ο πρωθυπουργός Φογκ Ρασμούσεν, αν και γνώριζε ότι όπλα δεν υπήρχαν, υποστήριξε το αντίθετο.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Σε δύο βδομάδες θα διεξαχθεί ο νέος γύρος των προεδρικών εκλογών στην πΓΔΜ. Χτες, η καταμέτρηση αποτελεσμάτων έδειξε ως επικρατέστερο τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι με 42,5% και δεύτερο τον Σκάσκο Κέντεβ του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO με 34,1%.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, αρχηγός του φιλοβασιλικού Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο μετά την αναγκαστική παραίτηση του Γκόραν Σβιλάνοβιτς από το αξίωμα έπειτα από επίμονο αίτημα της σερβικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της «Ενωσης» αποφάσισε να αναστείλει «προσωρινά» την ισχύ του νόμου περί οικονομικής υποστήριξης των Σέρβων που δικάζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, έως ότου αποφανθεί τελεσίδικα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο πρώτος που δικάζεται βάσει του νέου «τρομονόμου» της Αυστραλίας είναι ο 21χρονος Πακιστανός φοιτητής της ιατρικής Ουλ Χακ, που χτες παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Σίδνεϊ ακούγοντας να κατηγορείται επίσημα πως «έλαβε εκπαίδευση από την τρομοκρατική οργάνωση Λασκάρ ε Τόιμπα».

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Ομάδες εκατοντάδων ένοπλων Ρουαντέζων που είχαν βάσεις στη μεθόριο του ΛΔ Κονγκό με τη Ρουάντα«ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις» στη Ρουάντα, υποστήριξαν χτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ΛΔ Κονγκό, που επέρριψαν την ευθύνη γι' αυτή την εξέλιξη σε τοπικούς αξιωματούχους του ΟΗΕ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χτες την ένοπλη αμφιλεγόμενη οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου», που δρα στη Βόρεια Ουγκάντα, για «εγκληματική δράση κατά αμάχων και ανήκουστες βαρβαρότητες». Την κατηγόρησε για τις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων παιδιών και τη μετατροπή τους σε «φονικές μηχανές», καλώντας τη να σταματήσει άμεσα «όλες τις πράξεις βίας κατά πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ