Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Με το θάνατο 14 ατόμων και την ικανοποίηση από πλευράς διοίκησης των αιτημάτων των κρατουμένων, έληξε η πενθήμερη βίαιη εξέγερση στη φυλακή Ούρσο Μπράνκο της Βραζιλίας. Στη διάρκεια της εξέγερσης, εκτυλίχτηκαν σκηνές βαρβαρότητας. Οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν μετά τη λήξη της εξέγερσης πέντε ακρωτηριασμένα πτώματα, ορισμένα μάλιστα αποκεφαλισμένα. Η φυλακή Ούρσο Μπράνκο είναι χωρητικότητας 360 ατόμων, όμως στεγάζει περισσότερους από 1.000 κρατούμενους. Σε άλλη εξέγερση, που είχε σημειωθεί το 2002, σκοτώθηκαν 27 κρατούμενοι.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Ενοπλες ομάδες συμμοριών από τις χριστιανικές και μουσουλμανικές συνοικίες της Αμπόν (πρωτεύουσα των νησιών Μαλούκου της ανατολικής Ινδονησίας) συγκρούστηκαν το τελευταίο 48ωρο, προκαλώντας το θάνατο 22 ανθρώπων, τον τραυματισμό τουλάχιστον 107 άλλων και τον εμπρησμό δεκάδων κατοικιών - ανάμεσά τους, και το πανεπιστήμιο της πόλης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο «πρωθυπουργός» του Κοσσυφοπεδίου, Ρεξχέπ Μπαϊράμι, απείλησε χτες πως θα διενεργήσει δημοψήφισμα το Σεπτέμβρη του 2005 για τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας, εάν έως τότε δεν καθοριστεί το στάτους κβο από τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, «κοριούς» από την οικία του Βουκ Ντράσκοβιτς, νέου υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, αφαίρεσαν χτες σερβικές αρχές ασφαλείας. Φέρεται να είχαν τοποθετηθεί προ δεκαετίας.

ΣΚΟΠΙΑ.- Στις κάλπες προσέρχεται αύριο για δεύτερη φορά σε ένα 15ήμερο το εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ, για την εκλογή νέου προέδρου. Η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θεωρείται η επικρατέστερη.

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.- Χάρη σε 4.485 φυλακισμένους έδωσε χτες ο Πρόεδρος της Τανζανίας, Μπέντζαμιν Μκάπα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την τεσσαρακοστή επέτειο από την ίδρυση της Τανζανίας, που προέκυψε απ' την ένωση της τότε Τανγκανίκα και Ζανζιβάρης.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Η συνεχιζόμενη για 26η συνεχόμενη μέρα χθες πολιτική κινητοποίηση στο Νεπάλ αντιμετωπίστηκε με τη συνήθη, πλέον, τακτική της βίαιης καταστολής και των συλλήψεων πολιτικών και διαδηλωτών. Πάντως, ο βασιλιάς Γκιανέντρα«υποσχέθηκε» να συναντήσει τους πέντε ηγέτες των κομμάτων που αξιώνουν αποκατάσταση της δημοκρατίας την οποία έχει καταλύσει από το 2002.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον επτά αντάρτες της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ έπεσαν νεκροί από τα «πυρά αγνώστων» στην Μπατικαλόα χθες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και 50 ακόμη χώρες διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον, υπερασπιζόμενες το δικαίωμα στην άμβλωση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περισσότερες από 500.000 πήραν μέρος και η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από τα Μέσα, σαν μία από τις μεγαλύτερες και τις σημαντικότερες που οργανώθηκαν ποτέ στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσαν, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια με την αντίπαλη πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται «το δικαίωμα στη ζωή».

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Τουλάχιστον 33 άτομα σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν στο νότιο Κιργιστάν έπειτα από κατολίσθηση.

ΚΙΕΒΟ.- Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν σε επιμνημόσυνη τελετή στο Κίεβο της Ουκρανίας, προς τιμήν των θυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ