Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΟΪ.- Εορταστικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο από τη νίκη του Ντεν Μπιεν Φου πραγματοποιήθηκαν χθες στο Βιετνάμ, αλλά και τη Γαλλία. Ο Βιετναμέζος Πρόεδρος Τραν Ντουκ Λουόνγκ τόνισε στην ομιλία του ότι ήταν μια από τις «πιο μεγάλες νίκες του λαού εναντίον των ξένων εισβολέων».

ΜΟΣΧΑ.- Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε χτες κατά την τελετή της ανάληψης των καθηκόντων του στο Κρεμλίνο. Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία, ο Πούτιν υποσχέθηκε να ενισχύσει την «κοινωνία των πολιτών» και την «ελευθερία»...

ΟΤΑΒΑ.-«Δεδομένο» θεωρεί ο επικεφαλής της καναδικής υπηρεσίας ασφαλείας (CSIS), Γουόρντ Ελκοκ, το γεγονός ότι η αλ Κάιντα σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις στον Κανάδα ή εναντίον καναδικών στόχων στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι ...ήδη έχουν αποτραπεί τρομοκρατικές επιθέσεις στον Καναδά, αποκαλύπτοντας συνάμα ότι οι άνδρες του έχουν αυξήσει τη δράση τους στο εξωτερικό, για να αποφευχθούν τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον καναδικών στόχων!

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- Η πλειονότητα των δημοσιογράφων της εφημερίδας Belfast Telegraph ξεκίνησαν χθες διήμερη απεργία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, διεκδικώντας καλύτερες απολαβές, μετά την απόρριψη εκ μέρους των μελών της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων της προσφοράς της εργοδοσίας για αύξηση της τάξης του 3% μηνιαίως.

ΝΤΑΚΑ.- Ενας σημαντικός πολιτικός του κόμματος Ενωση Αουάμι της αντιπολίτευσης στο Μπαγκλαντές και γνωστός συνδικαλιστής, ο Αχσάν Ουλά Μάστερ, δολοφονήθηκε χθες από αγνώστους στη γενέτειρά του πόλη, Τόνγκι. Αλλα δύο στελέχη του κόμματος σκοτώθηκαν και οκτώ ακόμη τραυματίστηκαν.

ΑΓΚΥΡΑ.- Σε μια προσπάθεια να «καθησυχάσει» το στρατό αποδύθηκε χθες η τουρκική κυβέρνηση, μία μέρα αφ' ότου ο στρατός εξέδωσε επίσημη δήλωση, προειδοποιώντας πως θεωρεί τις υπό συζήτηση στη Βουλή συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ως «υπονόμευση» του διαχωρισμού θρησκείας - κράτους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ τόνισε πως «όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προστατευτεί ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους».

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.- Φορτηγά γεμάτα τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές και οικοδομικό υλικό πέρασαν χτες για πρώτη φορά τα σύνορα της Νότιας Κορέας, φθάνοντας στη γείτονα ΛΔ Κορέας. Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι αμφοτέρων των χωρών ολοκλήρωσαν τριήμερες συνομιλίες στην Πιονγκγιάνγκ, συμφωνώντας στην πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των χωρών τους, ενδεχομένως εντός του τρέχοντος μηνός.

ΤΟΚΙΟ.- Σε παραίτηση υποχρεώθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι, ο Γιασούο Φουκούντα, μετά τη δημόσια παραδοχή του πως δεν κατέβαλε, ως όφειλε, χρήματα επί 35 μήνες προς το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Σε ανάλογη υπόθεση εμπλέκονται άλλοι επτά υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι όμως δεν υπέβαλαν παραίτηση. Η υπόθεση έχει πάρει μείζονες διαστάσεις στην Ιαπωνία, δεδομένης της απόφασης του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε (επαχθέστερη για τους εργαζόμενους) αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Συντριβή αεροσκάφους τύπου Let-410 στο νότιο Σουδάν προκάλεσε χτες το θάνατο 12 παιδιών, ενός από τους δύο πιλότους και ενός ενήλικα επιβάτη. Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο κατά την απογείωσή του από την πόλη Τζίεχ στο δυτικό Ανω Νείλο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.- Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου της Λιβύης να καταδικάσει σε θάνατο 5 Βουλγάρες νοσοκόμες και έναν Παλαιστίνιο γιατρό, με την κατηγορία της εσκεμμένης μόλυνσης περίπου 400 παιδιών με τον υιό του Εϊτζ το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ