Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Τουλάχιστον 74 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και δηλητηρίαση από τοξικά αέρια μετά από έκρηξη σε νοτιοκορεατικό πλοίο στο λιμάνι του Μοντεβίδεο. Σύμφωνα με τις αρχές της Ουρουγουάης, υπήρξε διαρροή αμμωνίας από δεξαμενή του πλοίου και σημειώθηκε έκρηξη. Τα αίτια της διαρροής διερευνώνται και το λιμάνι παραμένει κλειστό.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τρεις εργαζόμενοι για την προετοιμασία των «εκλογών» του φθινοπώρου στο Αφγανιστάν και ένας Γερμανός στρατιώτης των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που σταθμεύουν στην πρωτεύουσα, τραυματίστηκαν χτες από ρίψη ρουκέτας που εκτόξευσε «άγνωστος».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Την πρώτη θέση με ποσοστό 40% δίνουν στην Πρόεδρο Αρόγιο δύο δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Δευτέρας στις Φιλιππίνες, με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται. Ο βασικός της αντίπαλος Φερνάντο Πόε Τζούνιορ δήλωσε ότι οι δημοσκόποι και τα ΜΜΕ «αντιστρέφουν» την «αλήθεια».

ΛΑΧΩΡΗ.-- Ο εξόριστος δεξιός αστός πολιτικός Σαμπάζ Σαρίφ -αδελφός του Ναουάζ Σαρίφ, που είχε ανατρέψει το 1999 ο στρατηγός και αυτοανακηρυχθείς στη συνέχεια «πρόεδρος» Περβέζ Μουσάραφ - μετέβη χτες στο Πακιστάν, ωστόσο οι αρχές τον έθεσαν αμέσως υπό κράτηση και μετά από μερικές ώρες τον απέλασαν στη Σαουδική Αραβία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ έπληξε χτες την επαρχία Κινγκάι της Κίνας. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ή σοβαρές υλικές ζημιές.

ΚΙΕΒΟ.-- Σε αναμμένα τσιγάρα που πέταξαν δύο στρατιώτες απέδωσε τη σειρά ισχυρών εκρήξεων που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Μελιτόπολ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Χρίχορι Ρέβα. Οι εκρήξεις συνεχίζονταν ακόμα και χτες, σύμφωνα με τον υπουργό.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση στο Παρίσι με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και με τον Αμερικανό εκπρόσωπο διεθνούς εμπορίου Ρόμπερτ Ζέλικ θα έχει σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Τζέρμαν Γκρεφ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Η Ρωσία ελπίζει να «αποσπάσει» σύντομα ημερομηνία ένταξης.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική Κάτω Βουλή ενέκρινε χτες νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κοϊζούμι για την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προτείνει αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων και μείωση των επιδομάτων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ως πιθανή προβαλλόταν χτες από τις ΗΠΑ η πραγματοποίηση συνομιλιών Αμερικανών - Βορειοκορεατών για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, στο περιθώριο επικείμενης περιφερειακής συνάντησης στο Πεκίνο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Βαθιά ανησυχία» για το νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ των αυτόχθονων κοινοτήτων Τάροκ και Φουλάνι στην κεντρική πόλη της Νιγηρίας, Γέλουα, εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Κατά νεότερα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία, οι νεκροί απ' τις πρόσφατες συγκρούσεις ανέρχονται σε 600. Επίσης χτες, χιλιάδες Μουσουλμάνοι της βόρειας νιγηριανής πόλης Κάνο, «εξαγριωμένοι» απ' τις πρόσφατες επιθέσεις κατά ομοθρήσκων τους της κοινότητας των Φουλάνι, αλλά και την αμερικανοβρετανική κατοχή του Ιράκ, έσπασαν και πυρπόλησαν αυτοκίνητα και μαγαζιά Χριστιανών της περιοχής.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ομάδα ερευνητών συγκροτεί η αποστολή του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες πως «κυανόκρανοι», Γάλλοι ως επί το πλείστον, που εδρεύουν στην πόλη Μπούνια - πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Ιτούρι - κακοποιούν σεξουαλικώς αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ