Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Με φαρσοκωμωδία μπορεί να παρομοιαστεί η χθεσινή τελετή σε κατοχική αεροπορική βάση για τον «αφοπλισμό» ενόπλων ομάδων στο Αφγανιστάν, που θεωρείται προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο: Παραδόθηκαν αντιαεροπορικοί πύραυλοι με τρύπες, ή και χωρίς γόμωση. Βρετανός στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι «ήταν άχρηστοι».

ΤΑΪΠΕΪ.-«Επιβεβαίωσε» τη νίκη του Τσεν Σούι-μπιαν η επανακαταμέτρηση των ψήφων για τις διαμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Μάρτη στην Ταϊβάν. Αξιωματούχοι «απέρριψαν» χθες το κάλεσμα του Πεκίνου, μετά την αποτυχία της προσπάθειας της νήσου να ενταχθεί στην ΠΟΥ, να επιστρέψει η κυβέρνησή της στο τραπέζι του διαλόγου για επανένωση με την ηπειρωτική Κίνα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Την παραίτησή του από τη θέση του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο υπαινίχθηκε χτες ο 67χρονος Φιλανδός Χάρι Χόλκερι, που νοσηλεύτηκε προ ημερών στο Στρασβούργο, λόγω προβλήματος υγείας. Ηδη, οι φήμες φέρουν ως πιθανότερο αντικαταστάτη του τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντικ Σπρινγκ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Τον «αποτροπιασμό» της ΕΕ για τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπου Γράιμπ συμμερίστηκε χτες ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντόουνερ, που περίπου ψέλλισε, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Κρις Πάτεν, πως «θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη».

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-«Μερικές φορές αναγκαία», χαρακτήρισε τα βασανιστήρια ο πρώην διοικητής των δανικών ειδικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Πουλ Νταλ. Η δήλωση προκάλεσε σάλο στη χώρα. Η κυβέρνηση - που συμμετέχει στην κατοχή του Ιράκ - την καταδίκασε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είχε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόντι «προσφέρθηκε» να μεσολαβήσει για να βρεθεί λύση στη διένεξη Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΠΕΣΑΒΑΡ.- Τη χήρα ενός Ουζμπέκου της αλ Κάιντα που «εκπαιδεύει γυναίκες για επιθέσεις αυτοκτονίας και στη συνδεσμολογία και παρασκευή εκρηκτικών» στα αυτόνομα του βορειοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσαν χθες ότι «καταδιώκουν» οι αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ