Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ εκλέχτηκε τελικά Πρόεδρος της Γερμανίας. Τον πρώην «χερ» του ΔΝΤ -υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων - Κέλερ, ψήφισαν 604 από τους 1.205 εκλέκτορες ειδικού Σώματος. Η αντίπαλός του, Γκεζίνε Σβαν - υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων - έλαβε 589 ψήφους.

ΑΘΕΝΣ.-- Στρατοδικείο της Τζόρτζια καταδίκασε ως «λιποτάκτη» τον Καμίλο Μεχία, τον πρώτο αμερικανό στρατιώτη που υπηρετούσε στο Ιράκ και έφυγε δηλώνοντας αντιρρησίας συνείδησης. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μεχία σε μέγιστη ποινή ενός έτους, ενώ θα απολυθεί ατιμωτικά από τον στρατό. Στην κατάθεσή του ο Μεχία τόνισε ότι είδε πολλούς άμαχους να πεθαίνουν από τα όπλα των συναδέλφων του, όπως και ένα τραυματισμένο αγόρι, γιατί κανένας χειρούργος του στρατού δεν αισθάνθηκε αρμόδιος, καθώς και ότι είδε την κακομεταχείριση Ιρακινών φυλακισμένων από Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Για άλλη μία φορά, σε επιφυλακή καλούνται μέσω εμπιστευτικού κυβερνητικού εγγράφου οι υπηρεσίες του FBI, υπό το φόβο διενέργειας επιθέσεων αυτοκτονίας από «ανθρώπινες βόμβες»στις ΗΠΑ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένης τσάντας σε ντισκοτέκ του Απαρτάντο, στη Βορειοανατολική Κολομβία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Προβλήματα» με το σύμμαχό του κόμμα DMK αντιμετώπιζε χτες η νέα κυβέρνηση του Κογκρέσου στην Ινδία, υπό τον Μανμοχάν Σινγκχ, καθώς λόγω διαφωνιών για τη νομή των υπουργείων το DMK «αρνούνταν» να αναλάβει όσα του δόθηκαν.

ΚΟΥΕΤΑ/ ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Εκρηξη βόμβας τοποθετημένης σε ποδήλατο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ανθρώπων στο Νοτιοδυτικό Πακιστάν χτες. Στο Κασμίρ το Σαββατοκύριακο σε έξαρση επεισοδίων βίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άνθρωποι.

ΝΤΑΚΑ.-- Στους 64 νεκρούς και τους 100 αγνοούμενους βρισκόταν χτες ο απολογισμός από τα ναυάγια δύο οχηματαγωγών πλοίων λόγω των καιρικών συνθηκών σε ποταμό του Μπαγκλαντές. Οι έρευνες για επιζώντες «έπαυσαν».

ΜΟΣΧΑ.-- Στις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ρωσίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Με τις κατηγορίες διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων αστυνομικοί του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο συνέλαβαν χτες τον Κοσσοβάρο Αλβανό Ισλάμ Γκάσι, πρώην αυτονομιστή του ΟΥΤΣΕΚΑ που «υπηρετούσε» στη δύναμη «Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» και τον πατέρα του, επίσης πρώην μέλος του ΟΥΤΣΕΚΑ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ/ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο Αλεξάντερ Μπροζ (γιος του Γιουγκοσλάβου ηγέτη Τίτο), πρώην αντιπρόεδρος της κροατικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, διορίστηκε νέος πρέσβης της Κροατίας στην Ινδονησία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ακόμη ένα χωριό στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν πυρπόλησαν χτες σουδανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις με αποτέλεσμα το θάνατο έως και πενήντα χωρικών. Η επιδρομή έγινε στο Αμπγκα Ρατζίλ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της σομαλικής πρωτεύουσας μεταφέρθηκαν την Κυριακή οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων Σομαλών αντιμαχόμενων πολέμαρχων και «επιχειρηματιών». Οι συγκρούσεις, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήρες ρουκετών έως και αντιαεροπορικά όπλα (!), είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκατοντάδες Ρουαντέζοι ένοπλοι εισέβαλαν και προχτές στα ανατολικά εδάφη της ΛΔ Κονγκό και επιτέθηκαν σε βάση του κογκολέζικου στρατού. Μετά από συγκρούσεις έξι ωρών, σκοτώθηκαν τέσσερις Ρουαντέζοι και τέσσερις Κογκολέζοι στρατιώτες.

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.-- Ο οικονομολόγος με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, Μπακίλι Μουλούζι ορκίστηκε χτες νέος πρόεδρος του (νοτιοαφρικανικού) Μαλάουι παρά τις αιματηρές διαδηλώσεις υποστηριχτών της αντιπολίτευσης - που καταγγέλλουν εκλογική νοθεία - και τις συγκρούσεις τους με αστυνομικούς, που ως το βράδυ είχαν αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ