Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Την πρόσκληση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος Τζούλιο Τρεμόντι στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας φέρεται να απέρριψε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Μάριο Μόντι. Επισημαίνεται ότι ο Τρεμόντι παραιτήθηκε λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στο ιταλικό υπουργικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό - έκτοτε ο Μπερλουσκόνι ανέλαβε και το υπουργείο Οικονομικών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μία «πρωτοφανής» υπόθεση απασχολεί τη γερμανική Δικαιοσύνη, καθώς τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον Γερμανίδας, η οποία φέρεται να βοήθησε τις δύο κόρες της να ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου το σύζυγό της, να τεμαχίσουν το πτώμα και εν συνεχεία να το δώσουν προς βρώση στα επτά σκυλιά «ντόμπερμαν» της οικογένειας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Σε φυλάκιση τρεισήμισι ετών με αναστολή μειώθηκε η ποινή που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στην τέως σύζυγο του Νέλσον Μαντέλα. Με τη μερική αποδοχή της προσφυγής της από Εφετείο της Πρετόρια, η Γουίνι - Μαντικίζα Μαντέλα αποφεύγει τη φυλάκιση για σκάνδαλο οικονομικής απάτης. Η Γουίνι Μαντέλα καταδικάστηκε πέρυσι σε συνολική ποινή πέντε ετών, με βάση κατηγορίες που σχετίζονταν με δάνεια που είχε λάβει στο όνομα ανύπαρκτων υπαλλήλων της Οργάνωσης Γυναικών του Νοτιοαφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

ΝΑΠΟΛΗ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν τη Δευτέρα από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας. Οι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Τα αίτια της έκρηξης παρέμεναν αδιευκρίνιστα.

ΒΙΕΝΝΗ.-- «Εξαιρετικά κρίσιμη» χαρακτηρίζουν οι γιατροί την κατάσταση του 71χρονου προέδρου της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βιέννης ύστερα από δύο καρδιακές ανακοπές που υπέστη χτες. Οι θεράποντες ιατροί δηλώνουν πως η τύχη του προέδρου κρίνεται, καθώς υπάρχουν σημάδια πολλαπλής ανεπάρκειας ζωτικών οργάνων, μόλις έξι ημέρες πριν παραδώσει την προεδρία.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ομάδα 20 «εκπαιδευτών» των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ μετέβη χτες στην «καρδιά» της μουσουλμανικής εξέγερσης των Φιλιππίνων, το Μιντανάο. Θα μετάσχει σε «ασκήσεις» σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), γεγονός που αυξάνει την ένταση και υποβαθμίζει το «διάλογο» της κυβέρνησης Αρόγιο και των αυτονομιστών.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι ρωσικές οικονομικές αρχές, κατόπιν έμμεσων πλην σαφών πιέσεων της γερμανικής καγκελαρίας, άφησαν να εννοηθεί ότι «θα δώσουν χρόνο» στην πετρελαϊκή εταιρία «Yukos» να αποπληρώσει τα χρέη της, ύψους τουλάχιστον 3,4 δισ. δολαρίων, που ήταν καταβλητέα ως σήμερα Τετάρτη. Η μετοχή της εταιρίας, κατά τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», «σημείωσε άλμα» με το άγγελμα της είδησης.

ΒΟΜΒΑΗ.-- Κάπου 9.000 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό στο Ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα το 2003. Τουλάχιστον 500 συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα στις πιο απομονωμένες περιοχές του, που μαστίζουν η ανεργία και η ανέχεια. Το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας ανέρχεται στο ανατριχιαστικό 44%. Η κρατιδιακή κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την εγκαθίδρυση 130 κινητών κλινικών.

ΠΕΚΙΝΟ/ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ/ ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Κίνα κόστισαν τουλάχιστον 59 ζωές, 20 από σφοδρές καταιγίδες σε μία επαρχία (όπου ακόμη 33 κάτοικοι αγνοούνται) και άλλες 39 σε άλλη επαρχία, λόγω καύσωνα. Στην Ινδία, οι πλημμύρες εκφράζονται φόβοι πως κόστισαν τη ζωή 25 ανθρώπων. Στην Ισπανία, ο καύσωνας κόστισε τις τελευταίες ημέρες 7 ζωές.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανέστειλε τη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έως την 14η Ιούλη, λόγω της κατάστασης της υγείας του.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Κυβέρνηση συνασπισμού σχημάτισε χτες ο αποκατασταθείς από το παλάτι στην πρωθυπουργία του Νεπάλ, Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα. Μετέχουν τα ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό, το συντηρητικό RPP, το (αποσχισθέν από το Κογκρέσο) Κογκρέσο - Δημοκρατικό Κόμμα και το μικρό κόμμα Sadbhavana. Απέχει το Κογκρέσο. Η ηγεσία του μαοϊκού αντάρτικου άφησε να εννοηθεί ότι θα εντείνει τον πόλεμο, αντί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ