Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Το Μεξικό (ως κύριο) και η Βενεζουέλα (ως συνδεδεμένο) είναι τα δύο νέα μέλη του εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής, Mercosur, ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνόδου του. Η σύνθεσή του διευρύνεται, από την ίδρυσή του το 1991, με ιδρυτικά μέλη τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη και συνδεδεμένα μέλη, τη Βολιβία, τη Χιλή και το Περού. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και ο πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ ανακοίνωσαν τη δημιουργία της στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας Petrosur.

ΚΑΪΡΟ.-- Την παραίτησή της υπέβαλλε η 34μελής αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Βασικός λόγος της ομαδικής παραίτησης εκτιμάται ότι είναι οι πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ να προχωρήσει σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

ΛΙΜΑ.-- Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν δύο λεωφορεία συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά σε οδική αρτηρία που ανήκει στον παναμερικανικό άξονα, στην επαρχία Πάλπα του Περού όπου επικρατούσε πυκνή ομίχλη.

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου «Τουπόλεφ» συνετρίβη χτες σε αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τα 4 μέλη του πληρώματός του.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η οικογένεια του Φιλιππινέζου εργαζόμενου, που κρατείται από οργάνωση της ιρακινής αντίστασης, έκανε χτες έκκληση στην πρόεδρο Αρόγιο να «κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωσή του».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Διάλογος κωφών εξελίχθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις, με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο. Η Ράις στάθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Ο Χου στο νέο πακέτο όπλων που θέλει να πουλήσει η Ουάσινγκτον στην Ταϊβάν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η τουρκική αστυνομία προσέφυγε -ξανά- στη δικαιοσύνη κατά της Λεϊλά Ζάνα και άλλων τριών Κούρδων πρώην βουλευτών, κατηγορώντας τους ότι «παραβίασαν την ισχύουσα νομοθεσία» στη διάρκεια των συγκεντρώσεων μετά την απελευθέρωσή τους από τη φυλακή.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σρι Λάνκα καταδίκασε τη βομβιστική ενέργεια με 5 νεκρούς, τονίζοντας ότι «φέρει τα χαρακτηριστικά» επίθεσης της οργάνωσης των Τίγρεων, παρά το ότι το μειονοτικό αντάρτικο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του. Αναλυτές διατυπώνουν αμφιβολίες για την «αντοχή» της εκεχειρίας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ενοπλα μέλη της αμφιλεγόμενης οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου», που δρα τα τελευταία 18 χρόνια στη βόρεια Ουγκάντα, σφαγίασαν προ ημερών πάνω από 100 χωρικούς αραιοκατοικημένων χωριών του Νοτίου Σουδάν και εξώθησαν στην προσφυγιά πάνω από 15.000 αμάχους.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες νόμο σύμφωνα με τον οποίο δίνεται το «πράσινο φως» στην έρευνα γενετιστών πάνω στα βλαστοκύτταρα ανθρωπίνων εμβρύων. Η οιαδήποτε προσπάθεια αναπαραγωγής διά της μεθόδου της κλωνοποίησης χαρακτηρίζεται «έγκλημα κατά του ανθρώπινου γένους» κι επισύρει ποινή 20ετούς κάθειρξης.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Γιάνεζ Νρνόβσεκ ανακοίνωσε χτες πως θα διεξαχτούν εκλογές στις 3 Οκτώβρη.

ΣΚΟΠΙΑ/ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στους 18 ανέρχονται οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Ρουμανία. Στα Σκόπια, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών, δήλωσε πως από τις αρχές της βδομάδας τουλάχιστον 15 άνθρωποι υπέκυψαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κατά τόπους ξεπερνούν τους 43 βαθμούς Κελσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ