Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Δύο Σουδανούς συνέλαβε την Παρασκευή η βελγική αστυνομία στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, με την κατηγορία «συμμετοχής στο τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο μαροκινής καταγωγής 32χρονος Ισπανός Αμπντερχαμπέμπ Χαμάντι Αφάντι συνελήφθη από την αστυνομία σε σχέση με την επίθεση της 11ης Μάρτη και χτες προσήχθη ενώπιον της δικαιοσύνης για ανάκριση. Συνολικά 18 ύποπτοι, στην πλειοψηφία τους Μαροκινοί, βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση επειδή φέρονται να εμπλέκονται στις επιθέσεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε σύγκρουση οδηγούνται η κυβέρνηση του «Κογκρέσου» με τα ΚΚΙ και ΚΚΙ(Μ), τα οποία στηρίζουν τη συμπολίτευση χωρίς να μετέχουν στην κυβέρνηση. Αίτιο, η προωθούμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων. Τα ΚΚ αντιτάχθηκαν στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Αναλυτές αποκλείουν πρόωρη πτώση της κυβέρνησης Σινγκχ, προς το παρόν.

ΝΤΑΚΑ.-- «Επιτυχής» χαρακτηρίστηκε η γενική απεργία στο Μπαγκλαντές την Κυριακή, που αντιμετωπίστηκε με βίαιη καταστολή, με 35 τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις, στην πρωτεύουσα Ντάκα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Daily Star». Αίτημα, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπό άγρια εκμετάλλευση μαζών κι η επαναλειτουργία κρατικών υφαντουργείων που έκλεισαν. Η κινητοποίηση υποστηρίχτηκε από το ΚΚ Μπαγκλαντές και άλλα 11 κόμματα της Αριστεράς, που προανήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Οι υπουργοί Αμυνας ΠΓΔΜ και της Ενωσης Σερβία -Μαυροβούνιο υπέγραψαν χτες σύμφωνο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εννιά εργάτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 εγκλωβίστηκαν χτες, όταν κατέρρευσε τμήμα του ορυχείου ουρανίου Σινκολόμπουε στη ΛΔ Κονγκό. Το ορυχείο είναι αυτό απ' όπου αντλήθηκε το υλικό για την κατασκευή των ατομικών βομβών που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Το θάνατο ενός Ιταλού ποδηλάτη από κατολίσθηση σε ορεινή περιοχή της Σλοβενίας προκάλεσε χτες σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη δυτική κωμόπολη Κόμπαριντ. Ο σεισμός προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στο Κόμπαριντ κι έγινε αισθητός σε Ιταλία, Αυστρία και Κροατία.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα από ηλεκτροπληξίες που προκάλεσε βραχυκύκλωμα στην Τιτ Μελίτ, τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά κοντά στην Καζαμπλάνκα. Κατά πληροφορίες, το βραχυκύκλωμα προκλήθηκε όταν σιδερένιος σωλήνας διαφημιστικής πινακίδας ακούμπησε σε πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ