Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.-- Στην αγορά πυραύλων, ραντάρ και άλλων οπλικών συστημάτων αξίας τουλάχιστον 18 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προχωρεί, κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση της Ταϊβάν. Η Κίνα - που θεωρεί τη νήσο επαρχία της - έχει τεθεί «σε συναγερμό» από τις στρατιωτικές και πολιτικές κινήσεις προώθησης των αποσχιστικών φιλοδοξιών που ενισχύονται στην Ταϊπέι.

ΤΟΚΙΟ.-- Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2006 προανήγγειλε μέσω του BBC ο τέως πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι από την Ιαπωνία όπου έχει καταφύγει από το Νοέμβρη του 2000. Παρά το γεγονός ότι καταζητείται από τις Αρχές για σκάνδαλα και διαφθορά, δηλώνει ότι το 30% των Περουβιανών επιθυμεί την επιστροφή του και κάνει λόγο για «εκστρατεία αποκατάστασης της φήμης του». Αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις που εκκρεμούν σε βάρος του, υποστήριξε ότι «έχουν πολιτικά κίνητρα».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Η δίκη 16 Ινδουιστών για τη δολοφονία 12 μουσουλμάνων στη διάρκεια της σφαγής στο Γκουτζάρατ της Ινδίας το 2002 (ξαν)αρχίζει την 4η Οκτώβρη, μετά από σχετική εντολή του ανώτατου δικαστηρίου. Αλλοι 5 Ινδουιστές που έλαβαν μέρος στη χειρότερη θρησκευτική - πολιτική σύγκρουση των τελευταίων ετών παραμένουν ασύλληπτοι.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της Ινδίας.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν βασανιστεί τα τελευταία 14 χρόνια στο Νεπάλ, με τα βασανιστήρια να έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, ανέφερε χτες το Κέντρο για τα Θύματα Βασανιστηρίων της χώρας, όπου τα τελευταία 9 χρόνια μαίνεται το μαοϊκό αντάρτικο εναντίον του βασιλικού στρατού. Στο μεταξύ χτες συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις που ξανάρχισαν αυτή τη βδομάδα από το ΚΚΝ/ΕΜΛ, το Κογκρέσο, το Λαϊκό Μέτωπο και το Αγροτικό - Εργατικό Κόμμα για την αποκατάσταση της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ