Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.- Ο τυφώνας έφυγε, αλλά οι ...θάνατοι συνεχίζονται στην Αϊτή, δώδεκα μέρες μετά. Σύμφωνα με τους τελευταίους πρόχειρους υπολογισμούς, 1.514 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι 1.056 φέρονται αγνοούμενοι. Την ίδια στιγμή, η διυπουργική επιτροπή για τη διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών ανακοίνωσε πως θα απαιτηθούν πάνω από 30 εκατ. δολάρια για τις έκτακτες ανάγκες στις περιοχές που επλήγησαν στη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Εκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο με γραφεία στη Βαρσοβία προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανθρώπων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Εισαγγελείς του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο παρέπεμψαν χτες σε δίκη - για πρώτη φορά μετά τις αιματηρές επιθέσεις του περασμένου Μάρτη - έξι Κοσσοβάρους Αλβανούς για το φονικό ξυλοδαρμό ενός 55χρονου Σέρβου και της 77χρονης μητέρας του. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας του ΟΗΕ στην Πρίστινα δήλωσε πως «έπονται και άλλες παραπομπές κατηγορουμένων», ενδεχομένως κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής των «γενικών εκλογών» της 23ης του Οκτώβρη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Σουδάν, Γιαν Προνκ, κάλεσε χτες την ΕΕ να παράσχει «οικονομική και επιμελητειακή» συνδρομή «στην έκτακτη περίπτωση ανάπτυξης χιλιάδων στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης» στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- «Εθνικό πόλεμο» κατά της «γρίπης των πουλερικών» κήρυξε χτες η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, καθώς ο αριθμός των πρόσφατων θυμάτων της νόσου - σ' όλη την Ασία - ξεπέρασε τους 30, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες πως έχει ήδη καταστεί εφικτή η μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΑΓΚΥΡΑ.- Δεν είχαν θύματα, πέραν του ελαφρού τραυματισμού ενός αστυνομικού στο πόδι, οι τρεις βόμβες που εξερράγησαν σε Αγκυρα, Σμύρνη και Αδανα χτες βράδυ.

ΠΕΚΙΝΟ.-«Πολεμοκάπηλες» χαρακτήριζαν Κινέζοι αξιωματούχοι τις δηλώσεις του Ταϊβανέζου πρωθυπουργού, Γου, μεταξύ άλλων περί της «ανάγκης» αγοράς νέων αμερικανικών πυραύλων και οπλικών συστημάτων αξίας 18 δισ. δολαρίων. Ο διμερής «πόλεμος λέξεων» (ξανα)κλιμακώνεται.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Ολοκληρώθηκε χτες η απεργία που είχαν κηρύξει οργανώσεις «προσκείμενες» στο μαοϊκό αντάρτικο στο Νεπάλ. Σε μεγάλο μέρος της χώρας η δραστηριότητα παρέλυσε, κατά τοπικά και διεθνή ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ