Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Μετά το «διάγγελμα» Οσάμα, υπήρξε και νέος συναγερμός στη Βρετανία - ειδικότερα, στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις. Για «νέες απειλές της Αλ Κάιντα ότι σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων», έκανε λόγο η εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με τίτλο «Ενημέρωση Ασφαλείας Σεπτεμβρίου 2004» που έχει μοιραστεί σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας όπου υποστηρίζεται ότι υπάρχει «πραγματική» απειλή για τη Βρετανία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Το Ιρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, νομοσχέδιο το οποίο εγκρίνει την επανέναρξη εμπλουτισμού ουρανίου. Εντούτοις, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν ότι η ιρανική ηγεσία περιμένει από τις Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, με αντιπροσωπείες των οποίων θα συναντηθεί στις 5 Νοέμβρη στο Παρίσι, «σαφές χρονοδιάγραμμα πιθανής συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα και δεσμεύσεις τέτοιες που θα οδηγήσουν σε πάγωμα του εμπλουτισμού ουρανίου».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κάλεσε χτες την ιατρική κοινότητα και φαρμακοβιομήχανους που κατασκευάζουν εμβόλια κατά της γρίπης να «διευρύνουν» τα σχέδιά τους μπροστά στην «αυξανόμενη», όπως χαρακτήρισε, απειλή μίας πανδημίας γρίπης, μεταξύ άλλων και με τη συμμετοχή τους σε διεθνή διάσκεψη στις 11 του μήνα στη Γενεύη.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.- Τουλάχιστον 14 νεκρούς και 250 συλληφθέντες «μετρούσε» ως χτες στην πρωτεύουσα της Λιβερίας η επιχείρηση καταστολής των βίαιων επεισοδίων της περασμένης βδομάδας απ' τους 15.000 κυανόκρανους του ΟΗΕ.

ΣΚΟΠΙΑ.- Σε φάση τελικής «αναμέτρησης» βρίσκονται στην ΠΓΔΜ οι πολέμιοι και οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (υπέρ των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας) ενόψει του σχετικού δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 7 του μήνα. Η τύχη του δημοψηφίσματος θα κριθεί απ' το εάν η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπεράσει το 50%...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Γενική απεργία στις 16 του μήνα εξήγγειλε χτες το Νιγηριανό Κογκρέσο Εργατικών Ενώσεων, προειδοποιώντας πως θα δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα ενάντια του αγγλο-ολλανδικού πετρελαϊκού ομίλου «SHELL», επειδή η πετρελαϊκή εταιρία κατέφυγε χτες στα δικαστήρια, επιχειρώντας να εμποδίσει την πραγματοποίηση της απεργίας.

ΜΟΣΧΑ - ΓΚΡΟΖΝΙ.- Σε ξεχωριστές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο στο Σμόλενσκ και την Τσετσενία σκοτώθηκαν ο αναπληρωτής γενικός διοικητής των ρωσικών στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων, στρατηγός Κονσταντίν Ντεμέντιεφ, από αγνώστους, καθώς και ένας πολίτης σε επίθεση στην Τσετσενία που κόστισε επιπλέον 12 τραυματισμούς.

ΠΕΚΙΝΟ.- «Στρατιωτικός νόμος» φέρεται να κηρύχτηκε σε τμήματα της κινεζικής επαρχίας Χενάν, όπου τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε εθνοτικές/θρησκευτικές ομάδες, στις οποίες, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», υπήρξαν 7 νεκροί και 40 τραυματίες. Προηγουμένως, δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» έκανε λόγο για «εκατοντάδες» θύματα. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το BBC.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες σε επίθεση με χειροβομβίδα έξω από τζαμί στο διαφιλονικούμενο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κρατίδιο του Κασμίρ.

ΑΓΚΥΡΑ.- Νέα ένταση εντός των κυρίαρχων κύκλων της Τουρκίας προκάλεσε η χτεσινή παρουσίαση έκθεσης της υπαγόμενης στο υπουργείο Εσωτερικών Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς στελέχη της επιτέθηκαν και προπηλάκισαν τον πρόεδρό της την ώρα που επιχειρούσε να απευθυνθεί σε δημοσιογράφους. Επίμαχο ζήτημα, για άλλη μια φορά, τα μειονοτικά δικαιώματα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Θάκσιν παραδέχτηκε σε ομιλία του ότι παρά το γεγονός πως οι γιατροί διέγνωσαν το θάνατο των πρώτων συλληφθέντων από τους 1.300 νέους μουσουλμάνους που είχαν στοιβαχτεί σε φορτηγά συνέχιζαν να τους στοιβάζουν σε αυτά, πράγμα που κόστισε τελικά 78 ζωές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ