Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΙΛΑΝΟ.-- Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών ζητήθηκε σε βάρος του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον εισαγγελέα δικαστηρίου του Μιλάνου, στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας για δικαστική διερεύνηση της κατηγορίας ότι ο πρωθυπουργός «αποπειράθηκε να διαφθείρει δικαστές». Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και θα εκδώσει απόφαση την 3η Δεκεμβρίου. Η δικαστική υπόθεση στηρίζεται σε γεγονότα της δεκαετίας του 1980 και στο τέλος πολυετούς έρευνας που ξεκίνησε τότε, προέκυψε ότι μεγάλος αριθμός Ιταλών δικαστών είχε προσεγγιστεί από την πλευρά του πρωθυπουργού και τους είχαν τεθεί υπόψη χρηματικά και άλλα ανταλλάγματα, ώστε να «συνεργαστούν» με τα επιχειρηματικά συμφέροντα Μπερλουσκόνι.

ΧΑΓΗ. Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, η αστυνομία διέλυσε στη νότια Ολλανδία στρατόπεδο εκπαίδευσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ, μετονομάστηκε σε Κόνγκρα - Γκελ) και συνέλαβε 29 άτομα. Ο δήμαρχος του Μποξτέλ δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Omroep Brabant Television ότι το στρατόπεδο βρίσκεται στη γειτονική τοποθεσία Λιέμπντε.

ΜΟΝΑΧΟ. Μετά την Κάτω Σαξονία και τη Βάδη-Βιρτεμβέργη και το Σάαρλαντ, το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας προχώρησε στην απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τους μουσουλμάνους δασκάλους, οι οποίοι διδάσκουν σε σχολεία του κρατιδίου, υπό το σκεπτικό ότι η ισλαμική μαντίλα αποτελεί σύμβολο καταπίεσης της γυναίκας.

ΤΟΚΙΟ. Διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο έκανε χτες η ιαπωνική διπλωματία, που υποστήριξε πως το υποβρύχιο που εντοπίστηκε προχτές να παραβιάζει τα εθνικά ύδατα νοτίως της νήσου Οκινάουα «ήταν κινέζικο» και «πιθανώς πυρηνικό».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές στις ακτές του Ειρηνικού στο βορρά της χώρας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων καταρρακτωδών βροχών που ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους και προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Σεισμός 6 Ρίχτερ τάραξε χτες τη νήσο Ιλόρ της ανατολικής Ινδονησίας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 100 άλλων, και καταστροφές σε πάνω από 600 σπίτια, σχολεία, ναούς.

ΛΑΓΟΣ. Παρανάλωμα πυρός έγιναν χτες, για δεύτερη μέρα, 13 κτίρια δημοσίων υπηρεσιών στην Ακουα, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής νιγηριανής πολιτείας Ανάμπρα. Σύμφωνα με τις αρχές, υπεύθυνοι για τους εμπρησμούς ήταν «ορδές εκατοντάδων ενόπλων κακοποιών». Διεθνή ΜΜΕ αποδίδουν τις ταραχές σε αντιπαράθεση στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ χρειάζονται «αρκετοί παραπάνω» απ' τους 3.000 στρατιώτες που αποστέλνει ως το τέλος του τρέχοντος μηνός η Αφρικανική Ενωση, υποστήριξε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Σουδάν, Ιαν Προνκ.

ΚΙΝΣΑΣΑ. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της ΛΔ Κονγκό, στρατηγός Μπουντγια Μάμπε έδωσε προθεσμία δύο μηνών σε Ρουαντέζους αντάρτες μέλη της φυλής των Χούτου να παραδώσουν τα όπλα, είτε να αποχωρήσουν απ' τις ανατολικές μεθοριακές περιοχές της χώρας.

ΧΑΓΗ. Την κλήτευση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΜΑΝΙΛΑ. Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας από άγνωστη αιτία στην επαρχία Κεζόν των βορείων Φιλιππίνων κόστισε 10 ζωές και 118 τραυματισμούς.

ΠΕΚΙΝΟ. Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης βρίσκονταν χτες σε εξέλιξη σε «παράνομο» ανθρακωρυχείο της επαρχίας Χενάν της Κίνας, όπου εργατικό δυστύχημα κόστισε 33 ζωές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Η απόφαση «μείωσης» του αριθμού των Ινδικών στρατευμάτων στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ από την κυβέρνηση Σινγκχ του Κογκρέσου έγινε δεκτή με θετικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση Μουσάραφ του Πακιστάν. Αλλά χτες στο Κασμίρ σημειώθηκε νέα επίθεση από αυτονομιστές με χειροβομβίδες, που κόστισε τουλάχιστον δύο ζωές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ