Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Δύο ελικόπτερα του ίδιου τύπου, του «Mi-8», έχουν «εξαφανιστεί» τις τελευταίες τέσσερις μέρες στην ανατολική Ρωσία, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα επιβατικό αεροσκάφος συντρίφτηκε στην κεντρική Ινδονησία χτες, παρασύροντας στο θάνατο 31 επιβαίνοντες και τραυματίζοντας άλλους τουλάχιστον 60.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Μια δεύτερη δοκιμή, αυτή τη φορά του μέσου βεληνεκούς και με δυνατότητα πυρηνικής γόμωσης πυραύλου «Ακάς» έκαναν χτες επιστήμονες του στρατού στην Ινδία, μία ημέρα μετά από αντίστοιχη δοκιμή στο Πακιστάν.

ΛΑΓΚΟΣ.-- Σε στρατοδικείο παραπέμπονται τρεις αντιστράτηγοι στη Νιγηρία, με την κατηγορία ότι ευθύνονται για την «εξαφάνιση» ενός υπό ρωσική σημαία νιγηριανών συμφερόντων πλοίου «MT African Pride», ενός τάνκερ γεμάτου πετρέλαιο. Είναι η πρώτη δίκη στην 7η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό του κόσμου χώρα, η οποία στέναζε υπό ανηλεείς χούντες ως το πολύ πρόσφατο παρελθόν, εναντίον στρατιωτικών για διαφθορά.

ΑΓΚΥΡΑ.--«Ερευνα» διέταξε το Κοινοβούλιο της Τουρκίας για τη δολοφονία ενός 12χρονου παιδιού και του 35χρονου πατέρα του από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας την 21η Νοεμβρίου στο Μαρντίν. Οι αρχές μέχρι στιγμής ισχυρίζονται ότι οι δύο έπεσαν νεκροί από διασταυρούμενα πυρά στρατιωτών που καταδίωκαν Κούρδους «τρομοκράτες». Τα στοιχεία λένε άλλα: στο κορμάκι του δωδεκάχρονου βρέθηκαν τουλάχιστον 12 σφαίρες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--«Ισοδύναμη με βασανιστήρια» χαρακτηρίζει τη μεταχείριση των κρατουμένων του στρατού των ΗΠΑ στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Σύμφωνα με τη «Νιου Γιορκ Τάιμς», η Ουάσινγκτον παρέλαβε σχετική έκθεση και απέρριψε τις «αιτιάσεις» αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ