Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.- Πενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στις βόρειες συνοικίες της Νάπολης για την εξάρθρωση της Καμόρα, της τοπικής μαφίας. Συνολικά, είχαν εκδοθεί 65 εντάλματα σύλληψης με τις κατηγορίες συμμετοχής στη μαφία και της ανθρωποκτονίας, όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τη διάλυση της Καμόρα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Την απόλυση του διευθυντή της αστυνομίας της μεξικανικής πρωτεύουσας αποφάσισε ο Πρόεδρος της χώρας Βισέντε Φοξ. Αιτία, ο θάνατος δύο αστυνομικών έξω από σχολείο, όπου είχαν μεταβεί για να ερευνήσουν υπόθεση απαγωγής. Το πλήθος τους επιτέθηκε και τους έκαψε ζωντανούς, επειδή νόμισε ότι ήταν μέλη της σπείρας των απαγωγέων. Κατά το BBC, η απόφαση του Φοξ έβαλε τέλος -τουλάχιστον για την ώρα- στη διαμάχη του με τον δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού, ο οποίος επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, το 2006.

ΠΕΚΙΝΟ.- Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Τζιντάο, στη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, στη διάρκεια της οποίας εγκαινίασε επίσης εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας. Συνολικά, έχουν ήδη υπογραφεί τουλάχιστον 22 διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες. Επίσης, ο Σρέντερ τοποθετήθηκε και πάλι υπέρ της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων της ΕΕ στην Κίνα. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο σχολίασε ότι ακόμα κι αν αρθεί, αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κίνας, το Πεκίνο δε θα αποδυθεί σε ένα όργιο αγορών ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων. Στην άρση του αντιτίθενται οι ΗΠΑ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Τουλάχιστον 100 άμαχοι Σομαλοί σκοτώθηκαν, δεκάδες άλλοι, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, τραυματίστηκαν και εκατοντάδες άλλοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν απ' τις σφοδρές μάχες που σημειώνονται το τελευταίο εξαήμερο στην κεντρική Σομαλία μεταξύ ομάδων αντίπαλων πολέμαρχων.

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ.- Η ΛΔ Κορέας επέκρινε χτες τις ΗΠΑ για την έναρξη της ανάπτυξης νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Κορεατική Χερσόνησο, ανακοινώνοντας πως θα αυξήσει την «πολεμική αποτρεπτική της δράση»...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Αμνηστία σε 112 πολιτικούς κρατουμένους έδωσε χτες ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ, στο πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε, μιας «ανοιχτόμυαλης και ανεκτικής πολιτικής».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Εμπορικό πλοίο, που μετέφερε σίδηρο και πάνω από 15 τόνους βενζίνης, ναυάγησε στα νερά του ποταμού Σάβα, κοντά στο Βελιγράδι, δίχως να τραυματιστεί κάποιος από το πλήρωμα. Υπάρχουν φόβοι ρύπανσης.

ΤΙΡΑΝΑ.- Ο Αλβανός υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες πως έφθασε σε συμφωνία με το διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, που πραγματοποιούσαν απεργία από τις 10 Νοέμβρη, διεκδικώντας διπλασιασμό των μισθολογικών αποδοχών τους.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Οι κροατικές αρχές συνέλαβαν χτες επτά από τους 30 ηλικιωμένους νεοναζιστές και υποστηριχτές του πρώην δικτάτορα Αντε Πάβελιτς (1941-'45) που παρήλασαν χτες στο κέντρο της νότιας κροατικής πόλης Ζαντάρ με συνθήματα και πανό που προέτρεπαν τον πληθυσμό σε πράξεις βίας κατά Σέρβων, Τσιγγάνων και Εβραίων...

ΜΑΝΙΛΑ.- Στους 740 νεκρούς και τους 754 αγνοουμένους βρισκόταν χθες ο επίσημος απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες.

ΠΟΛΗ ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.- Δύο νεαροί σκοτώθηκαν χθες στο Βιετνάμ από χειροβομβίδα - απομεινάρι του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον της χώρας. Από το 1975, 38.000 ζωές έχουν χαθεί στη χώρα από αμερικανικά οπλικά συστήματα που δεν έχουν εκραγεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ