Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μακελειό σε συναυλία «χέβι μέταλ» μουσικής σε μπαρ του Οχάιο των ΗΠΑ σημειώθηκε χτες όταν ένοπλος εισέβαλε πυροβολώντας εν ψυχρώ τους θαμώνες. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε και τραυματίστηκαν άλλοι δύο πριν ο δράστης πέσει νεκρός απ' τις σφαίρες των αστυνομικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τέσσερα πτώματα εντόπισαν χτες οι βρετανικές αρχές κοντά στα συντρίμμια στρατιωτικού ελικοπτέρου που συνετρίβη προχτές βράδυ ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Αγγλίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μαχητικό αεροσκάφος της γερμανικής αεροπορίας συνετρίβη χτες λίγο μετά την απογείωσή του από βάση της Βαυαρίας, με αποτέλεσμα το θάνατο του διμελούς πληρώματος.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Οι Πρόεδροι Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ και Σερβίας - Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν χτες πως θα συνεργαστούν από κοινού με στόχο την αποτροπή νέας εθνοτικής ή θρησκευτικής βίας στα Βαλκάνια στο πλαίσιο διήμερης συνόδου στα Τίρανα για την «ανάτπυξη διεθνικής και διαθρησκευτικής ανοχής».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Με τη χρήση γκλομπς αστυνομικοί διέλυσαν χτες έξω απ' το πρωθυπουργικό μέγαρο την καθιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας 150 ακτιβιστών υπέρ των πολιτικών ελευθεριών στη Συρία που διεκδικούσαν την απελευθέρωση περίπου 320 ατόμων που, όπως είπαν, κρατούνται στις φυλακές «για πολιτικούς λόγους».

ΠΑΡΙΣΙ - ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Αρχισε από χτες η σταδιακή αποχώρηση περίπου 1.000 Γάλλων στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στις αρχές Νοέμβρη στην Ακτή Ελεφαντοστού ως ενίσχυση της δύναμης επιβολής ειρήνης 4.000 άλλων. Το Παρίσι θεωρεί πως ξεπεράστηκε η ένταση που επικρατούσε τον περασμένο μήνα, όταν γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν βάση της αεροπορίας της δυτικοαφρικανικής χώρας ως αντίποινα για το θάνατο εννιά Γάλλων στρατιωτών.

ΑΚΚΡΑ.-- Με 54,5% φαινόταν να προηγείται στις προεδρικές εκλογές στην Γκάνα ο Πρόεδρος της συγκεκριμένης δυτικοαφρικανικής χώρας Τζον Κουφούορ. Ο έτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τζον Ατα Μιλς φαινόταν να λαμβάνει 42,7%.

ΤΟΚΙΟ.-- Η κυβερνώσα παράταξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών υιοθέτησε χτες το στρατιωτικό νομοσχέδιο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι, που μεταξύ άλλων χαλαρώνει τους περιορισμούς για τις εξαγωγές όπλων και επιτρέπει την ανάπτυξη και παραγωγή στην Ιαπωνία συστημάτων της λεγόμενης «πυραυλικής ομπρέλας» που επιδιώκουν να στήσουν οι ΗΠΑ.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Τουλάχιστον 15 μαοϊκοί αντάρτες» σκοτώθηκαν χτες σε μάχη στο Νεπάλ, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, διαδήλωση εναντίον του Βασιλικού Συμβουλίου, το οποίο το ΚΚΝ/ΕΜΛ χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό», κατεστάλη βίαια από την αστυνομία. Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι υψηλή αντιπροσωπεία της ΕΕ θα μεταβεί στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα για τριήμερη επίσκεψη.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Οτι «ελέγχει πλήρως» πλέον το Νότιο Ουαζιριστάν - κάτι μάλλον αμφίβολο - ανακοίνωσε χτες ο στρατός του Πακιστάν.

ΓΚΑΟΥΑΤΙ.-- Απέρριψαν χτες την κυβερνητική πρόταση για «χωρίς όρους» ειρηνευτικές συνομιλίες μαοϊκές αντάρτικες οργανώσεις στο κρατίδιο Ασαμ της Ινδίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--«Ισχυρότερους αμυντικούς δεσμούς» με την Ινδία θέλουν οι ΗΠΑ, είπε χτες ο επισκεπτόμενος τη χώρα Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η ινδική πλευρά, ωστόσο, του έθεσε θέμα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στο Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ