Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Με 385 ψήφους υπέρ πέρασε χτες ο νόμος για τον «έλεγχο της τρομοκρατίας» από τη ρωσική Κρατική Δούμα, που, όπως το έθεσε η εφημερίδα «Κομερσάντ», «ψήφισε υπέρ του να παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών».

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Αμερικανικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία διατάσσει να ακυρωθεί η δημοπρασία της κύριας θυγατρικής της χρεοκοπημένης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας «Yukos» από τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν υπήρξε άμεση επίσημη αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης Πούτιν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει να συμπεριλάβει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ» του Λιβάνου, που ελέγχει η «Χεζμπολάχ». Τη Δευτέρα, γαλλικό δικαστήριο έδωσε εντολή στην εταιρία «Eutelsat», να σταματήσει τις εκπομπές του «Αλ Μανάρ», αποφασίζοντας ότι το περιεχόμενό τους «είναι αντι-σημιτικό και προκαλεί μίσος».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στη (συμβολική) επικύρωση ενός νόμου «κατά της απόσχισης», που αναλυτές εκτιμούν ότι έχει ως στόχο την Ταϊβάν, σχεδιάζει να προχωρήσει η λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας, από την 25η έως την 29η Δεκέμβρη, ανέφερε χτες το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Η «έρευνα» κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη σφαγή 85 μουσουλμάνων διαδηλωτών νωρίτερα εφέτος στην Ταϊλάνδη ουσιαστικά ξέπλυνε το ρόλο των αρχών, αναφέροντας ότι ο θάνατός τους έγινε «χωρίς πρόθεση».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χτες η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με πρωθυπουργό τον Βλάντο Μπούτσκοφσκι. Συμμετέχουν, όπως και στην προηγούμενη, η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» με έξι υπουργούς, η «Ενωση για τη Δημοκρατική Ολοκλήρωση» του Αλί Αχμέτι με πέντε υπουργούς και το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα» (LDP) του Ρίστο Πένοφ με τέσσερις υπουργούς. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε και η απομάκρυνση μερικών εκατοντάδων ενόπλων από το χωριό Κόντοβο.

ΠΑΛΕ.-- Παραιτήθηκε χτες, ένα 24ωρο μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός της «Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας», Ντράγκαν Μικέρεβιτς, δηλώνοντας πως δεν είναι έτοιμος να «αντιμετωπίζει διαρκώς απειλές και τελεσίγραφα».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Για επικείμενη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ μίλησε χτες ο διοικητής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης, μιλώντας για «ποσότητες όπλων και πυρομαχικών σε αστρονομικά επίπεδα»!

ΤΟΚΙΟ.-- Προσωρινή αναβολή της επιβολής σκληρών οικονομικών κυρώσεων έναντι της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες η Ιαπωνία, υποστηρίζοντας πως επιθυμεί να δώσει στην Πιονγιανγκ «περισσότερο χρόνο για εξηγήσεις», σε σχέση με τις προ δεκαετιών απαγωγές Ιαπώνων από τις βορειοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ