Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Αυτοσχέδιες βόμβες κατά του πολωνικού προξενείου στη Στοκχόλμη ερρίφθησαν στη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική παρουσία της Πολωνίας στο Ιράκ.

ΛΙΜΑ.-- Τραγικό θάνατο, από πτώση λεωφορείου στα νερά ενός ποταμού, βρήκαν 49 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Μετωπική σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στη Βορειοανατολική Βραζιλία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 19 και τον τραυματισμό 31 ανθρώπων.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη χτες το πρωί σε λαχαναγορά του Μιλάνου προκαλώντας μόνο μικρής έκτασης υλικές ζημιές.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Πρωτοφανής για τα χρονικά της Βορείου Ιρλανδίας τραπεζική ληστεία: Οι δράστες κατάφεραν να πάρουν περίπου 43 εκατ. ευρώ από την τράπεζα «Northern» στο Μπέλφαστ, ενώ προηγήθηκε ομηρία δύο ανώτερων στελεχών της στο ίδιο τους το σπίτι. Η τράπεζα «Northern» ελέγχει το 30% της αγοράς της Βορείου Ιρλανδίας και λειτουργεί 95 υποκαταστήματα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Θηλιά στο λαιμό» χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, την «αποτυχία» του Βελιγραδίου να παραδώσει και άλλους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Δεν επέκρινε τις ασφυκτικές πιέσεις της Δύσης, αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιβράδυνση της πορείας ένταξης του Βελιγραδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ...

ΚΙΝΣΑΣΑ.--«Αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη δημιούργησαν χτες ομάδες κυανόκρανων του ΟΗΕ στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό για να πετύχουν τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ στρατού και ανταρτών και τον απεγκλωβισμό περίπου 180.000 προσφύγων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αρχισε χτες η δίκη Τούρκου ναυάρχου ε.α. για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση ποσού ύψους τουλάχιστον 1,25 εκατ. δολαρίων. Οπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο είναι μόλις η δεύτερη δίκη υψηλόβαθμου στρατιωτικού στην Τουρκία - για τις τρεις χούντες στη χώρα, ουδείς στρατιωτικός διώχτηκε.

-- Μόλις δύο τραυματισμούς προκάλεσε ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Νοτιοδυτική Τουρκία, μετέδωσαν χτες τα «Ρόιτερ» και «Ανατολή».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Συνελήφθη εκ νέου χτες στο Πακιστάν ο επιχειρηματίας Αζίφ Αλί Ζαρντάρι, σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, που εξέτισε 8ετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά, λαθρεμπόριο και τη δολοφονία ανώτερου δικαστικού. Η προσωρινή απελευθέρωσή του εκτιμάται πως αποτέλεσε τέχνασμα του στρατηγού - «προέδρου» Μουσάραφ στο πλαίσιο της δημιουργίας ατμόσφαιρας «εξομάλυνσης» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέα δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου εδάφους -θαλάσσης «Μπραχμός», βεληνεκούς 290 χλμ., που συμπαρήγαγε με τη Ρωσία, έκανε χτες ο ινδικός στρατός. Το Πακιστάν έκανε πρόσφατα επανειλημμένες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύσσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ