Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν, όταν δύο επιβατηγά λεωφορεία γεμάτα επιβάτες συγκρούστηκαν μετωπικά στην περιοχή Σανταντέρ ντε Κιλιτσάο, στη νοτιοανατολική Κολομβία. Κατά την αστυνομία, η μεγάλη ταχύτητα ήταν ο παράγοντας του δυστυχήματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέο αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με το ευρώ σημείωσε το αμερικανικό δολάριο, το οποίο συνεχίζει την πτωτική του πορεία στις διεθνείς αγορές. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ισοδυναμεί πλέον με ένα αμερικανικό δολάριο και 36 σεντς. Οι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να λάβει μέτρα για μία αποδυνάμωση του ευρώ και οι ΗΠΑ επιθυμούν την περαιτέρω πτωτική πορεία του δολαρίου, προκειμένου να ευνοηθούν οι εξαγωγές και να καλυφθεί μέρος του τεράστιου εξωτερικού χρέους.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ. Εννέα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, ως άμεσα σχετιζόμενοι με το μακελειό σε επιβατηγό λεωφορείο στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, στη νότια Ονδούρα. Είκοσι οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών 6 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, όταν ένοπλοι, όπως πιθανολογείται μέλη της συμμορίας «Μάρα Σαλβαρτούσα» άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου που ήταν γεμάτο επιβάτες.

ΑΣΤΑΝΑ. Δίωξη εναντίον του Ιδρύματος Σόρος για φοροαποφυγή άσκησαν χτες οι αρχές του Καζακστάν. Το προκείμενο ποσό φθάνει, κατά τις φορολογικές αρχές, τα 81 εκατ. τένγκε (623 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA-Novosti. Εφεση του ιδρύματος απορρίφθηκε.

ΣΟΦΙΑ. Κοινή διακήρυξη υπέρ της δημιουργίας πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αυλώνα μήκους 912 χλμ. με δυνατότητα μεταφοράς 35 τόνων αργού/χρόνο συνυπέγραψαν χτες οι κυβερνήσεις Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, και η αμερικανική AMBO Ltd. Ο πετρελαιαγωγός αποτελεί ένα --προωθούμενο από τις ΗΠΑ-- «εναλλακτικό σχέδιο» στον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, χωρίς τα δύο πλάνα να «συγκρούονται» κατ' ανάγκην, σύμφωνα με ανταποκριτές.

ΣΟΦΙΑ. Η κατάρρευση υπό ανέγερση πολυκατοικίας χτες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας κόστισε τη ζωή τουλάχιστον ενός οικοδόμου και τον τραυματισμό 15 άλλων.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Σε τρεις στρατηγούς επιρρίπτει την ευθύνη του θανάτου 78 μουσουλμάνων τον Οκτώβριο έκθεση αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ταϊλάνδης.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ενίσχυση των μέτρων ελέγχου της παροχής τηλεφωνικών συνδέσεων αποφάσισε η κυβέρνηση του Πακιστάν --για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΤΟΚΙΟ. Σεισμός 4,9R σημειώθηκε χτες στη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας, χωρίς να αναφερθούν θύματα, κατά το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK. Τον Οκτώβριο, σεισμός μεγέθους 6,8R είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40 ανθρώπους.

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την πρώτη της «συνάντηση εργασίας» πραγματοποίησε χτες η νεοδιορισμένη κυβέρνηση του «προέδρου» Καρζάι στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ