Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ-ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.- Δεν αναφέρθηκαν άμεσα τραυματισμοί ούτε υλικές ζημιές απ' τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στο βόρειο ιαπωνικό νησί, Χοκάιντο. Το ίδιο 24ωρο, έξι σεισμικές δονήσεις μεγέθους ως 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν και τη βόρεια Νέα Ζηλανδία χωρίς άμεσες πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Αποσύρθηκε χτες απ' την ηγεσία των Αυστραλών Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) ο 43χρονος Μαρκ Λέιθαμ λόγω «προβλημάτων υγείας». Πιθανότερος διάδοχός του ο Κιμ Μπίζλεϊ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε στον ποταμό Κασάι της ΛΔ Κονγκό όταν φέρι μπόουτ ανατράπηκε λόγω υπεράριθμων επιβατών. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αγνοούνται τουλάχιστον 100 ενώ διασώθηκαν μόλις 40 απ' τους περίπου 190 επιβαίνοντες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Κατηγορίες για την προ έξι ετών απαγωγή 11 Τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου και βασανισμό και δολοφονία τεσσάρων εξ αυτών απήγγειλε χτες σερβικό δικαστήριο έναντι του Κοσσοβάρου Αλβανού (πρώην μέλους του ΟΥΤΣΕΚΑ) Αντον Λεκάι. Ο Λεκάι, που το 1999 δρούσε υπό τις διαταγές του νυν «πρωθυπουργού» στο Κοσσυφοπέδιο Ράμους Χαραντινάι, συνελήφθη πέρσι το καλοκαίρι στο Μαυροβούνιο και παραδόθηκε στις σερβικές αρχές.

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Η κυβέρνηση της Κιργιζίας επέβαλε περιορισμούς στις διαδηλώσεις, κάτι που αποδίδεται στους «φόβους» των αρχών ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών το Φλεβάρη επίκειται «επανάληψη» των «εξεγέρσεων» τύπου Ουκρανίας, Γεωργίας και Σερβίας, μετέδωσε χτες το Ρόιτερς.

ΤΣΙΣΙΝΑΟΥ.- Η κυβέρνηση της Μολδαβίας επέβαλε περιορισμούς στη μετακίνηση«ξένων διπλωματών και διεθνών οργανώσεων» σε αποσχισμένη ρωσόφωνη περιοχή.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγόρησε χτες το στρατό του Πακιστάν ότι βάλλουν με πυρά πυροβολικού και όλμους πέρα από τη Γραμμή Ελέγχου στο Κασμίρ, παραβιάζοντας την εκεχειρία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Την ανάπτυξη τουλάχιστον 10.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ συζητά από χτες στο Σουδάν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ιαν Προνκ στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολυετούς εμφύλιου πολέμου στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Η Γαλλία προτίθεται να «αποσύρει» ως το τέλος Γενάρη κάπου 1.000 απ' τους 4.000 στρατιώτες που διατηρεί στην Ακτή Ελεφαντοστού τα τελευταία δύο χρόνια, με πρόσχημα τη «διατήρηση» της εκεχειρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ