Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία οικιακών προϊόντων Πρόκτερ εντ Γκαμπλ (Procter and Gamble), ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας εξαγοράς της επίσης αμερικανικής εταιρίας ξυριστικών ειδών και μπαταριών, Ζιλέτ (Gillette), έναντι 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τη συμφωνία, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, θα προκύψει ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, με ετήσια έσοδα που θα ξεπερνούν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Συντριπτικό το προεκλογικό προβάδισμα των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα υπό τον Ζοζέ Σόκρατες προηγείται με 45% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 27% για το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του Λόπες Σαντάνα. Οι κάλπες ανοίγουν στις 20 Φλεβάρη.

ΡΩΜΗ.- Περίπου 500 άνθρωποι πέρασαν και δεύτερη νύχτα εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους στον αυτοκινητόδρομο Α3, που συνδέει τις πόλεις Σαλέρνο και Ρέτζιο Καλάμπρια, στη νότια Ιταλία, εξαιτίας του χιονιού και του πάγου.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.- Μετά από τριάμισι χρόνια κράτησης (άνευ κατηγοριών) στο κολαστήριο της αμερικανικής βάσης Γκουαντανάμο, ο Αυστραλός Μαντούθ Χαμπίμπ αφέθηκε χτες ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα του.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Ο 56χρονος Κιμ Μπίζλι εκλέχτηκε χτες ομόφωνα ηγέτης του Εργατικού Κόμματος - η αξιωματική αντιπολίτευση - της Αυστραλίας.

ΜΟΣΧΑ.- Στη ...γεωλογική θεωρία αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, περιγράφοντας τη «δίκαιη και εποικοδομητική» στάση της κυβέρνησής του, όσον αφορά στο «διάλογο και τη συνεργασία» με το ΝΑΤΟ, για να πει στην ίδια ανάσα όμως ότι «τα ρωσικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ», σε χώρες που «κάποτε ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση» ατυχώς «εφάπτονται». Πράγμα που δημιουργεί - προφανώς - κίνδυνο γεωπολιτικού «σεισμού».

ΚΙΕΒΟ.- Εκλεισαν όλοι οι φάκελοι των διώξεων σε βάρος της διορισθείσας πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο, ανακοίνωσε χθες η ουκρανική Δικαιοσύνη. Η ρωσική Δικαιοσύνη, που τη διώκει για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, συνεχίζει τις έρευνές της.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-«Εχουμε την απαραίτητη ισχύ» για να «εμποδίσουμε εκείνους που κινούνται έξω από το πλαίσιο του νόμου», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, που, παρότι πιστός «σύμμαχος» των ΗΠΑ, φοβάται ότι στις επερχόμενες εκλογές προετοιμάζεται «επανάσταση» τύπου Γεωργίας και Ουκρανίας.

ΜΑΝΙΛΑ.- «Σαράντα ισλαμιστές», περιλαμβανομένων «δύο στελεχών» της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, ισχυρίστηκαν χθες ότι σκότωσαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς την Πέμπτη, στο Κοταμπάτο, οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων. Ο ισχυρισμός διατυπώθηκε, βάσει «υποκλαπεισών συνομιλιών τρομοκρατών σε ασυρμάτους». Δεν έχει ανασυρθεί καμία σορός.

ΚΟΥΕΤΑ.- Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε χθες 23 Αφγανούς, λόγω «υποψιών ότι ανήκουν στο δίκτυο των Ταλιμπάν και του Οσάμα μπιν Λάντεν». Ανάμεσά τους, ένας πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης κι ένας πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- «Τουλάχιστον» 28 παιδιά πέθαναν μέσα στο Γενάρη στην επαρχία Ορουζγκάν του Αφγανιστάν από κοκίτη - ασθένεια εύκολα ιάσιμη - λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και φαρμάκων, μετέδωσε το IRIN, ειδησεογραφικό πρακτορείο του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ