Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η τετραήμερη συνάντηση των επικεφαλής των αγγλικανικών εκκλησιών στη Βόρειο Ιρλανδία ολοκληρώθηκε με την έκδοση τελεσιγράφου προς τις εκκλησίες των ΗΠΑ και του Καναδά να αποχωρήσουν από το Αγγλικανικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για περίοδο τριετίας. Η είδηση επιβεβαιώνει τελικώς τους φόβους βαθιάς ρήξης στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας υπό το διαφορετικό πρίσμα αντιμετώπισης της ομοφυλοφιλίας. Επισημαίνεται ότι η όλη διαμάχη στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας ξέσπασε εξαιτίας της χειροτονίας του ομοφυλόφιλου επισκόπου Τζιν Ρόμπινσον στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ, καθώς και λόγω της απόφασης του Καναδά να ευλογεί ζευγάρια του ιδίου φύλου.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- Επιτυχής χαρακτηρίστηκε η επέμβαση τραχειοτομής του Πάπα στο τελευταίο ανακοινωθέν του Βατικανού που συμπληρώνει πως είναι ομαλή η μετεγχειρητική πορεία του Ποντίφικα. Ωστόσο, απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις ιατρικών κύκλων για την εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

ΚΙΤΟ.-- Συνελήφθη ο Χοσέ Γκαγιάρντο, πρώην υπουργός Αμύνης του Εκουαδόρ, με την κατηγορία ότι ενέκρινε την παράνομη συμφωνία για την αγορά στρατιωτικών όπλων από την Αργεντινή, υπόθεση που έχει εξελιχθεί σε μέγα σκάνδαλο και έχει προκαλέσει και την ποινική δίωξη του πρώην Προέδρου της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ.

ΜΟΣΧΑ.-- Αρση της πολυετούς αναστολής όσον αφορά την επιβολή θανατικής ποινής για όσους «καταδικάζονται για τρομοκρατία» ζήτησε χτες ανώτερος αξιωματούχος της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας, όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε πως διαφωνεί με την πρόταση.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- «Αντιρρήσεις» στα σχέδια μεταφοράς μεγάλου αριθμού από τους περίπου 20.000 Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν στο Αφγανιστάν και την πρόταση «αναπλήρωσής τους» από γερμανικά στρατεύματα εξέφρασε χτες Αμερικανός στρατηγός, καθώς χτες σημειώθηκε επίθεση με 9 νεκρούς Αφγανούς στρατιώτες.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ξανάρχισε χτες η δίκη των τεσσάρων «μετριοπαθών» πρώην βουλευτών του DEHAP, των Λεϊλά Ζανά, Χατίπ Ντιτσλέ, Σελίμ Σαντάκ και Ορχάν Ντογκάν, που κατηγορούνται για «υποστήριξη του αποσχιστικού κινήματος», του πρώην ΡΚΚ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στέλεχος της κυβέρνησης της Κίνας κάλεσε χτες την Ταϊβάν σε συνομιλίες για «διεύρυνση» της συμφωνίας όσον αφορά τις πτήσεις τσάρτερ ανάμεσα στις δύο πλευρές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ