Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- 59 πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ, με επιστολή τους προς επιτροπή της Γερουσίας, ζήτησαν την καταψήφιση της υποψηφιότητας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τζον Μπόλτον στη θέση του πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον πιο ακατάλληλο» για τη θέση.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Νέα υποκριτική, επικριτική έκθεση για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στη ΛΔ Κορέας εξέδωσε χτες η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ, καλώντας την Πιονγιάνγκ «να σταματήσει τις παραβιάσεις» και «να αλλάξει νόμους που αντίκεινται στο σεβασμό διεθνών κριτηρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΡΑΓΑ.-- Το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα αποφασίζει σήμερα εάν θα παραμείνει εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Στάνλισλαβ Γκρος, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση για αμφιλεγόμενη αγορά ακινήτου και καλείται σε παραίτηση και προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών. Στο μεταξύ, προειδοποιητικές στάσεις εργασίας με μισθολογικά αιτήματα ανήγγειλε χτες συνδικαλιστική ένωση εργαζομένων στα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας «Σκόντα» στην Τσεχία.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στην 20ετούς διάρκειας υπενοικίαση σε ιδιώτες των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ προχωρεί η κυβέρνηση της χώρας, προσδοκώντας επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ.

ΚΑΖΑΝ.-- Με 89 ψήφους υπέρ και 34 κατά επανεξελέγη πρόεδρος του Ταταρστάν από το Κρατικό Συμβούλιο ο Μιντίμερ Σαΐμιεφ για 5ετή θητεία, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με αναλυτές, το Κρεμλίνο «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να τον στηρίξει.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επιθέσεις με πυροβόλα και βόμβες εναντίον αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων σημειώθηκαν χτες στην επαρχία Κουνάρ. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έξι Αφγανούς και δύο Αμερικανούς τραυματίες. Επίσης χτες, στην επαρχία Γκάζνι, η κατάρρευση ενός φράγματος κόστισε έξι ζωές και εκτεταμένες καταστροφές.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Λεωφορείο συνετρίβη χτες σε βουνοπλαγιά έξω από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 25 άνθρωποι. Επίσης, χτες, δικινητήριο αεροπλάνο «Ιλιούσιν-18» της «Cubana Airlines» συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο Σιμόν Μπολίβαρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά έξι άτομα.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Δύο αστυνομικοί και ένας οδηγός σκοτώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Αϊτής από «επίθεση ενόπλων», ανακοίνωσε χθες η «ειρηνευτική αποστολή» του ΟΗΕ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνέχιζαν χτες την επίσημη επίσκεψή τους στην Κίνα 30 υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΜΤ της Ταϊβάν - του εθνικιστικού κόμματος που, κατά ειρωνικό τρόπο, τοποθετείται «μετριοπαθέστερα» του Προέδρου Τσεν Σούι-μπιαν όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ