Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Αναβλήθηκε εκ νέου χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η συνεδρίαση της νέας Βουλής της Κιργιζίας για την επικύρωση της παραίτησης του εκδιωγμένου Προέδρου Ασκάρ Ακάεφ γιατί, όπως λέγεται επισήμως, «δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη απαρτίας». Ανεπισήμως, εκτιμάται ότι μορφοποιούνται «υπογείως» αντίπαλα στρατόπεδα εντός της «νικηφόρας» αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Ιούνη.

ΟΡΛΑΝΤΟ.-- Νόμος ο οποίος επιτρέπει τη χρήση όπλου σε περιπτώσεις αυτοάμυνας, χωρίς όμως πρώτα να προσπαθήσει ο αμυνόμενος να τραπεί σε φυγή, βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης στην πολιτεία της Φλόριντα καθώς απομένει μόνο η υπογραφή του κυβερνήτη, Τζεμπ Μπους. Οι επικριτές του νόμου κάνουν λόγο για «κατάσταση Αγριας Δύσης» και υποστηρίζουν ότι με την αλλαγή αυτή θα αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων στην πολιτεία.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Περισσότερα από 5.000 μέλη του Κινήματος των Ακτημόνων(MST) προχώρησαν σε κατάληψη 12 αγροκτημάτων σε μία από τις φτωχότερες πολιτείες της Βραζιλίας, τη βορειανατολική επαρχία του Περμαμπούκο, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση Λούλα να προχωρήσει στην αναδιανομή της γης. Το MST υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αναδιανομή της γης που αφορά 400.000 οικογένειες μέχρι το 2007.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Παρότι ο σεισμός και το τσουνάμι της 26ης του Δεκέμβρη 2004 δημιούργησαν πάνω από δύο εκατομμύρια νεόφτωχους στην Ασία, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης εκτίμησε με έκθεσή της χτες ότι οι προοπτικές «ανάπτυξης» της περιφέρειας είναι «καλές» και προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ των χωρών της κατά 6,5 έως 6,9%.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Εξι νεαροί Τούρκοι τραυματίστηκαν χτες - οι δύο σοβαρά - όταν εξερράγη μηχανισμός που είχε «ξεχαστεί» μαζί με άχρηστα μέταλλα σε περιοχή κοντά σε στρατόπεδο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Στις φλόγες τυλίχτηκε χτες το «κέντρο υποδοχής τουριστών» στο Ινδικό Κασμίρ, τερματικός σταθμός της λεωφορειακής γραμμής ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας αυτονομιστών. Σκοτώθηκαν οι δύο βομβιστές και τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, κατά τις αρχές.

ΜΟΝΑΚΟ.-- Πέθανε, χτες, σε ηλικία 81 ετών, μετά από ένα μήνα νοσηλείας, ο πρίγκιπας Ρενιέ ο 3ος, ο μακροβιότερος μονάρχης της Ευρώπης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 15 του Απρίλη. Διάδοχός του ο γιος του Αλβέρτος, ο οποίος ανέλαβε, ήδη, τα καθήκοντά του συνεχίζοντας την παραμονή της δυναστείας των Γκριμάλντι στο θρόνο του μικρού πριγκιπάτου, η οποία άρχισε το 1297 μ.Χ.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, ζήτησε χτες από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (ΙΡΑ) να πάρει την «ιστορική» απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά τον ένοπλο αγώνα και να δεσμευτεί σε μια πολιτική διαδικασία αφού «ο αγώνας μπορεί στο εξής να γίνει με άλλα μέσα», όπως δήλωσε ο Τζ. Ανταμς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Σιν Φέιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ