Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ. Οι συγκρούσεις, πολύνεκρες μάλιστα, μεταξύ των οπαδών του ανατραπέντος προέδρου της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, με αστυνομικούς και άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (MINUSTRAH), τελειωμό δεν έχουν. Τέσσερις οι νεκροί του τελευταίου κύματος, ενώ ο Λεόν Σαρλ, επικεφαλής της αστυνομίας της μεταβατικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο Ραβίξ Ρεμισέντ, ηγετικό στέλεχος ομάδας εξεγερμένων που παραμένουν πιστοί στον Αριστίντ, καθώς και άλλα τρία πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επί των ημερών του.

ΜΑΔΡΙΤΗ. Μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στη χώρα των Βάσκων, η ισπανική αστυνομία εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση κατά της ΕΤΑ, που οδήγησε στον εντοπισμό και την κατάσχεση σημαντικής ποσότητας εκρηκτικών, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Μάχη για τη Βρετανία» αποκαλείται το εκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο παρουσίασε χτες ο ηγέτης τους, Μάικλ Χάουαρντ, ενόψει των εκλογών της 5ης Μάη, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να το διαβάσουν: «Για να δείτε πόσο έχουμε αλλάξει», όπως τόνισε...

ΚΑΪΡΟ. Δέκα εκατομμύρια παιδιά στον αραβικό κόσμο δεν πάνε στο σχολείο, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού η «Unicef» και ο Αραβικός Σύνδεσμος, της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χτες. Με βάση τα στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στο Σουδάν. Υπενθυμίζεται ότι το 34% του αραβικού πληθυσμού, που εκτιμάται ότι το 2015 θα φθάσει τα 400 εκατομμύρια, είναι παιδιά μικρότερα των 15 χρόνων.

ΣΑΒΑΡ. Ενα ενιαώροφο εργοστάσιο ρούχων που είχε ανεγερθεί παράνομα κατέρρευσε μετά από έκρηξη στο κλιμακοστάσιό του τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο Μπανγκλαντές, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την πρωτεύουσα Ντάκα. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 21 νεκρούς και περίπου 200 παγιδευμένους. 92 εργαζόμενοι κατάφεραν να βγουν τραυματισμένοι από τα συντρίμμια.

ΙΖΜΙΡ. Ενας Τούρκος αρνητής στράτευσης συνελήφθη χτες ενώ μετέβαινε σε έκθεση βιβλίου για να εργαστεί. Τέθηκε υπό φρούρηση του στρατού και της στρατοχωροφυλακής, σύμφωνα με οργάνωση αρνητών.

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τουλάχιστον 21 παιδιά πέθαναν στην επαρχία Μπανταχστάν του Αφγανιστάν λόγω του χιονιού και του ασυνήθιστου ψύχους, σύμφωνα με τις αρχές.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Η κρατική τηλεόραση του Νεπάλ μετέδωσε χτες ότι σε μάχες του βασιλικού στρατού με μαοϊκούς αντάρτες σκοτώθηκαν 97 αντάρτες και 3 στρατιώτες. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ. Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες (15,9% του ΑΕΠ από 13,5% πέρσι) περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος που ψηφίστηκε χτες από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της ΛΔ Κορέας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας Βορειοκορεατών και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων «γρίπης των πουλερικών», που εκδηλώνονται τις τελευταίες βδομάδες στη ΛΔ Κορέας.

ΧΑΡΤΟΥΜ. Το Σάββατο σημειώθηκε η «πιο βίαιη», από τις αρχές του χρόνου, επίθεση 350 Σουδανών παραστρατιωτικών έναντι χωρικών της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, κατήγγειλαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης στο Σουδάν.

ΠΟΡΤ ΜΟΡΣΜΠΑΪ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Σεισμός 6,5 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες ανοιχτά των νησιών Παπούα - Νέα Γουινέα με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της ινδονησιακής πόλης Ζαγιαπούρα. Προχτές, ο Εγκέλαδος (έντασης 6,7 Ρίχτερ) συγκλόνισε την ινδονησιακή πόλη Παντάνγκ προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Δεν αναφέρθηκαν άμεσα θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ