Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Αγνωστου περιεχομένου «ουσιαστική πρόταση» έκανε χτες η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντησή της με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, υπό την προϋπόθεση πως η Πιονγιάνγκ θα επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, ο Στέφεν Χάντλεϊ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, απείλησε τη ΛΔ Κορέας με αδιευκρίνιστα «αντίποινα» εάν διενεργήσει πυρηνική δοκιμή...

ΤΟΚΙΟ.-- Πάνω από... 400 ιαπωνικές εταιρίες, ανάμεσά τους και ο όμιλος «Μιτσουμπίσι», χρησιμοποίησαν στα «κάτεργά» τους πάνω από 66.000 Κορεάτες που είχαν σκλαβωθεί κατά τη διάρκεια ιαπωνικής κατοχής (ως το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Υπέρ του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τις γυναίκες ψήφισε, χτες, το Κοινοβούλιο του Κουβέιτ, δίνοντας για πρώτη φορά το δικαίωμα στις γυναίκες να συμμετάσχουν ως ψηφοφόροι και ως υποψήφιες στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές. Ως προϋπόθεση, βέβαια, τέθηκε ο όρος να συμμορφώνονται με τον ισλαμικό νόμο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Απήχθη χτες Καναδή εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση στο Αφγανιστάν. Επίσης χτες, σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες από έκρηξη νάρκης. Τέλος, παρά την «αυτοδιάψευση» του περιοδικού «Νιούζγουικ» (που μοιάζει αποτέλεσμα πιέσεων της κυβέρνησης Μπους) συνεχίστηκε η αναταραχή σε πολλές πόλεις, για τη σύληση του Κορανίου στο Γκουαντανάμο, χωρίς να αναφερθούν επιπλέον θύματα των 14 νεκρών της περασμένης εβδομάδας.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι πνίγηκαν και 70 αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός φέριμποτ σε ποταμό του Νοτίου Μπανγκλαντές, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ