Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ - ΒΟΛΙΒΙΑ.-- Νέα στρατιωτική βάση δημιουργούν οι ΗΠΑ στο κέντρο της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα στην Παραγουάη. Εκπρόσωποι του λαϊκού κινήματος της Βολιβίας, που βρίσκεται στο δρόμο όλο αυτό το διάστημα, καλούν τους λαούς και τις κυβερνήσεις της περιοχής να καταδικάσουν αυτή τη νέα ενέργεια, η οποία αποτελεί -όπως σημειώνουν- ύψιστη απειλή για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και τα λαϊκά δικαιώματα. Σημειώνουν δε ότι η νέα στρατιωτική παρουσία, σχετίζεται και με την προστασία των πολυεθνικών, που θέλουν να βάλουν στο χέρι τους πλούσιους φυσικούς πόρους της περιοχής. Από την πλευρά της η βολιβιανή κυβέρνηση σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη αρκέστηκε να σημειώσει ότι η βάση δεν επηρεάζει την ασφάλεια της χώρας.

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ - ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Με ενισχυόμενη ταχύτητα προσεγγίζει την Τζαμάικα και την Κούβα ο τυφώνας «Dennis», ο οποίος έπληξε, ήδη, με σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

ΠΑΛΕ.-- Τα νατοϊκά στρατεύματα που βρίσκονται στη Βοσνία συνέλαβαν στο Πάλε, όπως ανακοινώθηκε, τον Αλεξάντερ «Σάσα» Κάρατζιτς, γιο του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Ο Αλεξάντερ κατηγορείται «για υπόθαλψη καταζητούμενου», και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες συνελήφθη, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, και απομακρύνθηκε με κουκούλα στο κεφάλι και χειροπέδες.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Την παραίτηση της κυβέρνησής του και του ίδιου, που θα σημάνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προανήγγειλε, χτες, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός. Ο Κάλιν Ποπέσκου Ταρισεάνου αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απόρριψη από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, που έχει υπαγορεύσει η ΕΕ, ενόψει των τελικών συζητήσεων ένταξης της Ρουμανίας το 2007. Η κυβέρνηση Ταρισεάνου προέκυψε μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ