Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΡΩΣΙΑ.-- Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στην πόλη Ούχτα, της περιοχής του Κόμι στη Βόρεια Ρωσία, μετά από έκρηξη και πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ρωσικών αρχών είναι πως η έκρηξη οφείλεται σε φιάλη αερίου, που βρισκόταν στο πολυκατάστημα. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο, μετά το σβήσιμο της φωτιάς, να βρεθούν στα συντρίμμια κι άλλα θύματα, που εγκλωβίστηκαν στο κτίριο.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- «Ελπίδες» για τερματισμό του 20ετούς εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν δίνει η συμφωνία για το νέο Σύνταγμα που υπεγράφη το Σάββατο μεταξύ του Προέδρου της χώρας και των ανταρτών του νότου. Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, θα δοθεί κάποια αυτονομία στο νότιο Σουδάν και οι πρώην αντάρτες θα πάρουν τώρα θέσεις στην κυβέρνηση της χώρας. Ηδη, ο πρώην αρχηγός των ανταρτών, Τζον Γκάρανγκ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος του Σουδάν. Εκτός από τη θέση του αντιπροέδρου της χώρας, ο Τζον Γκάρανγκ θα τεθεί επικεφαλής της αυτόνομης διοίκησης του νοτίου Σουδάν για έξι χρόνια, ενόψει δημοψηφίσματος για την πιθανή απόσχιση του τμήματος αυτού. Ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας θα μοιράζεται μεταξύ Βορρά και Νότου και ο νόμος της ισλαμικής Σαρίας δε θα εφαρμόζεται στο χριστιανικό Νότο.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Ενδέχεται να διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου κατασκευής οχημάτων του ομίλου «Φολκσβάγκεν» στις Βρυξέλλες, όπου κατασκευάζεται εκεί κυρίως το μοντέλο «Golf» στο πλαίσιο εφαρμογής του πλάνου αναδιοργάνωσης του ομίλου, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Στο εργοστάσιο αυτό απασχολούνται περίπου 5.700 εργαζόμενοι.

ΜΠΟΚΑΒΟΥ.-- Περισσότεροι από τριάντα άμαχοι κάηκαν ζωντανοί τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή όταν το χωριό τους, στο Νότιο Κίβου, στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δέχτηκε επίθεση από ένοπλους άνδρες. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο η επίθεση οργανώθηκε από ντόπιους αντάρτες και από αντάρτες Χούτου των Δημοκρατικών Δυνάμεων Απελευθέρωσης της Ρουάντας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες που πλήττουν το ομόσπονδο κρατίδιο Γκουτζάρατ της Ινδίας. Στο μεταξύ σχεδόν 500.000 εργαζόμενοι στις φυτείες τσαγιού άρχισαν επ' αόριστον απεργία στη Δυτική Βεγγάλη, διεκδικώντας βελτίωση μισθών.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ο ηγέτης του ΚΚ Νεπάλ/Μαοϊκού κάλεσε χτες τον ΟΗΕ να παρέμβει στο Νεπάλ σε ρόλο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του εμφυλίου. Η δήλωσή του δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Λακντάρ Μπραχίμι στο Νεπάλ, όπου συναντήθηκε με στελέχη της βασιλικής κυβέρνησης.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στις Φιλιππίνες μετά τις απανωτές αποκαλύψεις περί απόπειρας νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος πέρυσι από πλευράς της Προέδρου Αρόγιο και της αποκορύφωσης των διαδηλώσεων εναντίον της. Χτες, αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι «δε θα γίνει ανεκτή» πραξικοπηματική παρέμβαση του στρατού.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 41 εργαζόμενοι βρήκαν το θάνατο και άλλοι 42 αγνοούνταν χτες από την έκρηξη - από άγνωστη αιτία - σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Κίνα, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ