Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Τριάντα μασκοφόροι κρατώντας πιστόλια και μπαστούνια του μπέιζμπολ επιτέθηκαν χτες κατά έξι μελών του Εθνικού Μπολσεβίκικου Κόμματος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους (οι δύο εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρότερη κατάσταση). Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος, οι δράστες φορούσαν μπλούζες με τα διακριτικά σήματα της οργάνωσης «Nashi», η οποία υποστηρίζει τον Πρόεδρο Πούτιν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Στην απελευθέρωση εκατοντάδων κρατουμένων ψαράδων και γεωργών, που συνελήφθησαν επειδή πέρασαν κατά λάθος παράνομα την ινδοπακιστανική μεθόριο αλλά καταδικάστηκαν με την υποψία της «κατασκοπίας», ανακοίνωσαν χτες πως θα προβούν από κοινού στις 12 του Σεπτέμβρη οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η νέα ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν «προέρχεται από μία ομάδα απελπισμένων φανατικών και εγκληματιών» και δεν αντιπροσωπεύουν «μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της χώρας ενόψει και των επικείμενων εκλογών» της 18ης του Σεπτέμβρη, ισχυρίστηκε χτες ο ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς κατά την επίσκεψή του στην Καμπούλ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πάνω από 1.100.000 νέοι φτωχοί Αμερικανοί προστέθηκαν μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο στη στρατιά των περίπου 37.000.000 φτωχών, ανέργων, αστέγων... Σύμφωνα με τις στατιστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα ανήλθε το 2004 στο 12,7% από 11,8% που ήταν το 2003.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Νομοσχέδιο για την απαγόρευση της απόκτησης και κατοχής βίαιων πορνογραφικών υλικών, κτηνοβασίας και νεκροφιλίας, απ' το Ιντερνετ, πρότεινε χτες ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Πολ Γκόγκινς.

ΤΕΞΑΣ.-- Ο Κουβανός εγκληματίας, πρώην πράκτορας της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, «αν και δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ, δε θα έπρεπε να εκδοθεί στην Κούβα», υποστήριξε χτες δικηγόρος, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ακρόασης σε δικαστήριο του Τέξας. Πρόσθεσε πως οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποφασίσει εάν θα αντιταχθούν στο ενδεχόμενο απέλασης του Καρίλες στη Βενεζουέλα, όπου κατηγορείται για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε κουβανικό αεροσκάφος το 1976.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Επίθεση με χειροβομβίδα εξαπέλυσαν χτες άγνωστοι στην κατοικία του Τζόζεφ Κάσα, θεωρούμενου ως δραστήριου μέλους της ουγγρικής μειονότητας στη βόρεια σερβική επαρχία της Βοϊβοδίνας. Από την έκρηξη δε σημειώθηκαν τραυματισμοί, αλλά μόνο υλικές ζημιές. Ωρες μετά ακολούθησε έκρηξη χειροβομβίδας σε σειρά σταθμευμένων αυτοκινήτων στο Νόβι Σαντ (πρωτεύουσα της Βοϊβοδίνας).

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο επικεφαλής της εγκληματολογικής ομάδας της αστυνομικής υπηρεσίας του Μαυροβουνίου, Σλάβολιουμπ Στσέκιτς, δολοφονήθηκε χτες από πυρά αγνώστων λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο σπίτι του στην Ποντγκόριτσα. Οι αρχές συνέλαβαν και ανακρίνουν 20 ύποπτους.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Συνελήφθησαν και ανακρίνονται από την επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ οι 3 πρώην επικεφαλής των λιβανικών μυστικών υπηρεσιών (που θεωρούνται «φιλοσύροι»), όπως και ο, εν ενεργεία, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς. Οπως ανακοινώθηκε, θεωρούνται «ύποπτοι» για εμπλοκή στην υπόθεση δολοφονίας του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι που ανακρίνονται.

ΡΙΑΝΤ.-- Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη βιομηχανική πόλη Τζουμπάιλ, της Ανατολικής Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ ανδρών των αρχών ασφαλείας και ενόπλων. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, πιθανότατα επρόκειτο για ...Ιρακινούς, που αρχικώς χαρακτηρίστηκαν «μέλη της "Αλ Κάιντα"», στη συνέχεια, όμως, ορισμένες πηγές τους ...υποβάθμισαν σε «κλέφτες αυτοκινήτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ