Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η Αφρικανική Ενωση θα πρέπει μάλλον να υποχωρήσει στο αίτημά της για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με δικαίωμα άσκησης «βέτο», δήλωσε χτες στο Κοινοβούλιο ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, προσθέτοντας πως είναι αμυδρές οι ελπίδες να επιτευχθεί συμφωνία για μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη βδομάδα διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε τουλάχιστον 32 ανέρχονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι απ' το πέρασμα του τυφώνα Νάμπι πάνω απ' τη Νότια Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ο τυφώνας προκάλεσε αρκετές χιλιάδες πλημμυροπαθείς σε αμφότερες τις χώρες και χτες υποβαθμίστηκε σε απλή καταιγίδα ανατολικά της Σιβηρίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο υπουργός Αμυνας της Ενωσης Σερβία-Μαυροβούνιο, Πρβόσλαβ Ντάβινιτς, παραιτήθηκε τελικά χτες μετά απ' το σάλο που προκάλεσε η εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλο προμηθειών του στρατού από σερβικές εταιρίες με δαπάνες άνω των 300 εκατ. δολαρίων.

ΜΟΣΧΑ.-- Στη νέα έρευνα για τη σφαγή στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας θα ανακριθούν και ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι, έγινε γνωστό χτες από ερευνητή. Θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίγεφ, και ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, Νικολάι Πατρούσεφ.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Τουλάχιστον 19.000 κρούσματα δαγκείου έχουν καταγραφεί φέτος στην Κόστα Ρίκα, και το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για επιδημία, παρότι έχει υπάρξει μόλις ένας θάνατος. Η ασθένεια, άγνωστη στη χώρα έως τα μέσα της δεκαετίας του '90, μεταφέρθηκε σε αυτή από κουνούπια-φορείς της.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Σε μια προσπάθεια προώθησης του «διαλόγου» με την αντάρτικη οργάνωση ELN, οι αρχές της Κολομβίας αποφυλάκισαν προσωρινά χτες το στέλεχός της Φρανσίσκο Γκαλάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ