Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο κυκλώνας «Κατρίνα», κόστισε τις ζωές 1.132 ανθρώπων, σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό των αρχών που δόθηκε τη δημοσιότητα μετά την εύρεση άλλων έντεκα θυμάτων στη Λουιζιάνα. Ενα μήνα μετά, μόλις 32 από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί επισήμως. Επίσης κάτοικοι των παράκτιων περιοχών της πολιτείας του Τέξας καταγγέλλουν ότι σχεδόν μία εβδομάδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Ρίτα», εξακολουθούν να διαβιούν χωρίς ηλεκτρικό και νερό, καθώς δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση των ζημιών των δικτύων.

ΜΙΝΣΚ.-- Εντεκα ηγέτες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν μια «διακήρυξη συνεργασίας», μετέδωσε χτες το «Belapan». Η κίνηση αποτελεί ένδειξη μιας αποπειρούμενης συγκέντρωσης δυνάμεων με στόχο τη «δημοκρατική αλλαγή», όπως κωδικοποιείται η προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο, υπέρ της οποίας τοποθετείται - και κατά πάσα βεβαιότητα ενεργεί - η κυβέρνηση Μπους.

ΜΟΣΧΑ.-- Μετά την εξαγορά του 72% της SIBNEFT από την κρατική εταιρία πετρελαίου GAZPROM, έναντι 13,1 δισ. δολαρίων (τα 12 δισ. εκ των οποίων αποτελούν δάνεια από τις CITICORP, MORGAN STANLEY, GOLDMAN SACHS και CREDIT SUISSE) πιθανολογείται ότι ο ιδιοκτήτης της, ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς, ενδέχεται να «εγκαταλείψει» τη χώρα. Ωστόσο, ταυτόχρονα εκτιμάται πως ο «μεγαλοεπιχειρηματίας» της νεορωσικής αστικής τάξης μοιάζει μάλλον να έχει στόχο την ενεργότερη ανάμειξή του στην πολιτική.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εντονα αντιτίθεται η κυβέρνηση της Κίνας στη σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ πώληση ενός «πακέτου» οπλικών συστημάτων αξίας 15,3 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν - περιλαμβάνει οκτώ ντιζελοκίνητα υποβρύχια, 12 ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη και έξι συστοιχίες πυραύλων «Πάτριοτ». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο χαρακτήρισε «ανάμειξη στα εσωτερικά της Κίνας» το σχέδιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνελήφθη χτες ο Βλάνταν Μπάτιτς, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας (επί πρωθυπουργίας Τζίντζιτς) ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Οι εισαγγελικές αρχές τον κατηγορούν ότι όταν ήταν υπουργός έδωσε εντολή για την απελευθέρωση ενός προφυλακισμένου, που σε βάρος του εκκρεμούσαν κατηγορίες για εγκληματική δράση.

ΓΕΝΕΥΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Αντόνιο Γκουτέρες ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε τη σουδανική κυβέρνηση «να λάβει επιτέλους» μέτρα για την προστασία των αμάχων της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, μετά από χτεσινή επίθεση Σουδανών αραβικής καταγωγής σε στρατόπεδο 5.000 προσφύγων στα βορειοανατολικά της περιοχής, με αποτέλεσμα 29 νεκρούς, 10 σοβαρά τραυματίες και τουλάχιστον 80 πυρπολημένα καταφύγια... Διαφορετικά, ο Γκουτέρες, προειδοποίησε με διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας «που χρειάζονται απεγνωσμένα εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πολίτες»...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ακόμη δύο παιδάκια που πέθαναν την περασμένη βδομάδα στην Κεντρική Ιάβα πιθανολογούνται ως νέα θύματα της «γρίπης των πουλερικών». Αύξηση παρουσιάζει στην Ινδονησία και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα συμπτώματα της ίδιας γρίπης και ανέρχεται πλέον στους 63.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Την υποστήριξη του κόμματος των Οικολόγων και τεσσάρων βουλευτών Μαορί φάνηκε να κερδίζει χτες η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός (και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος) Χέλεν Κλαρκ για το σχηματισμό της τρίτης, κατά σειρά, κυβέρνησής της. Στις εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη, οι Νεοζηλανδοί Εργατικοί είχαν νικήσει το αντίπαλο «Εθνικό Κόμμα» με διαφορά μίας έδρας (50-49) στη νεοζηλανδική 122μελή Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ