Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εφόδους σε περίπου 250 ιδιοκτησίες στο Μάντσεστερ (Βόρεια Αγγλία) από τη βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο οικονομικής έρευνας για τις δραστηριότητες ανθρώπου που θεωρείται από τους αρχηγούς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων (ARA). Στόχος; Ο συνήθης εδώ και τρεις δεκαετίες, ο Τόμας «Σλαμπ» Μέρφι, που φέρεται ως αρχηγός του IRA. Αγνωστο εάν τα έγγραφα που κατασχέθηκαν θα οδηγήσουν κάπου τις έρευνες, που εδώ και 30 χρόνια πέφτουν στο κενό. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι έφοδοι έγιναν μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση περί αφοπλισμού του IRA.

ΡΩΜΗ.-- Με... αναβολή για τις 23 Νοέμβρη άρχισε την Πέμπτη στη Ρώμη η δίκη πέντε κατηγορούμενων, μελών της ιταλικής μαφίας, για ανάμειξη στη δολοφονία του Ιταλού τραπεζίτη Ρομπέρτο Κάλβι, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος κάτω από τη γέφυρα Μπλακφάιαρς του Λονδίνου, το 1982. Ο Κάλβι επονομαζόμενος και «τραπεζίτης του Θεού», λόγω των στενών επιχειρηματικών του δεσμών με το Βατικανό, κατά τις εκτιμήσεις της ιταλικής Εισαγγελίας είχε εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό της μαφίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την παραίτησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μάικλ Χάουαρντ ενώπιον των συνέδρων του κόμματος στο Μπλάκπουλ. Πέντε είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις, αλλά επικρατέστεροι διάδοχοι του Χάουαρντ θεωρούνται οι Κένεθ Κλαρκ και Ντέιβιντ Ντέιβις.

ΤΟΚΙΟ.-- Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη του 2006 ανακοίνωσε ο φυγόδικος τέως πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ο «κινέζος», όπως τον αποκαλούν οι Περουβιανοί, έχει καταφύγει από το 2000 στην Ιαπωνία. Πάντως, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπεται στον τέως πρόεδρο να καταλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα έως το 2011.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Εάν η κυβέρνηση της Ερυθραίας συνεχίσει την (από προχτές) απαγόρευση αναγνωριστικών πτήσεων ελικοπτέρων της αποστολής του ΟΗΕ, τότε τα Ηνωμένα Εθνη θα αποσύρουν τη δύναμη των 3.200 ανδρών που εποπτεύουν τα σύνορα με την Αιθιοπία, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

ΚΙΝΣΑΣΑ - Ν.ΥΟΡΚΗ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό να αφοπλίσει την αμφιλεγόμενη ένοπλη οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» (LRA) που επί 18 χρόνια σφαγιάζει και εξανδραποδίζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στη Βόρεια Ουγκάντα. Εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης κατέφυγαν το Σεπτέμβρη στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βάση στο Νότιο Σουδάν.

ΝΤΑΚΑ.-- Οι πλημμύρες στο Μπανγκλαντές κόστισαν οκτώ ζωές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, φαινόμενο τραγικά συνηθισμένο στη χώρα, κάθε χρόνο στην εποχή των μουσώνων.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν χτες σε χωριστά επεισόδια στο ινδικό Κασμίρ. Παρότι συνεχίζεται η λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» Ινδίας - Πακιστάν, οι συγκρούσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα.

  • Στο μεταξύ, επισημοποιήθηκε την Πέμπτη η συμφωνία Ινδίας -Γαλλίας για την αγορά από το Νέο Δελχί 6 υποβρυχίων «Scorpene», γαλλοϊσπανικής κατασκευής, έναντι 2,4 δισ. ευρώ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ασυνήθιστα «ομαλή» ήταν η διεξαγωγή του τελευταίου γύρου των τοπικών εκλογών στο Πακιστάν, κατά το «Ρόιτερς». Αναφέρθηκαν «μόλις» έξι τραυματισμοί αστυνομικών. Το ισλαμιστικό ΜΜΑ έκανε λόγο για ευρεία νοθεία από μέρους της κυβέρνησης του στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Μουσάραφ.

ΚΙΕΒΟ.-- Κοινές ασκήσεις για την αντιμετώπιση «τρομοκρατικών πληγμάτων με χημικά όπλα» θα πραγματοποιηθούν στο Λβιβ της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ και τον εγχώριο στρατό από την Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ