Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Υπερψηφίστηκε από την ιταλική Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, που, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί μία περίπλοκη εκδοχή του αναλογικού συστήματος. Με το εν λόγω σύστημα μπορεί να «ξαναχαραχτεί» ο πολιτικός χάρτης της Ιταλίας, υποστηρίζουν. Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στη διάρκεια του Μάη του 2006. Η αντιπολίτευση στιγμάτισε το γεγονός, ότι λίγο χρόνο πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκλεισε η χρονική προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και έγινε γνωστό ότι τη διαδοχή του σημερινού αρχηγού των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, θα διεκδικήσουν τέσσερα πρόσωπα. Ο έμπειρος πρώην υπουργός των Οικονομικών Κένεθ Κλαρκ, 65 ετών, ο «σκιώδης» υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Λίαμ Φοξ.

ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ.-- Εκατοντάδες οικονομικοί πρόσφυγες από αφρικανικές χώρες εντοπίστηκαν στις περιοχές που ελέγχει το Μέτωπο Πολισάριο. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας, οι εκατοντάδες μετανάστες, που προφανώς εκδιώχθηκαν από τις μαροκινές αρχές, εντοπίστηκαν σε 4 σημεία του τείχους που χωρίζει στα δύο την περιοχή και ήταν σε κατάσταση απόλυτης εξάντλησης, χωρίς φαγητό και νερό για ημέρες.

ΡΙΑΝΤ.-- Αποφασισμένος να «πατάξει την τρέλα της τρομοκρατίας» δήλωσε, στην πρώτη επίσημη συνέντευξή του σε δυτικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ, ο οποίος, επίσης, επέκρινε τα πυρηνικά προγράμματα του Ισραήλ και του Ιράν και υποσχέθηκε «παροχή επιπλέον δικαιωμάτων» στις γυναίκες.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην περιοχή Μπι'λιν καθώς Παλαιστίνιοι και ξένοι φιλειρηνιστές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς συνοριοφύλακες, διαμαρτυρόμενοι για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναχωρούσε για την Ουάσιγκτον με ενδιάμεσους σταθμούς στο Αμάν και στο Κάιρο.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Επαναλήφθηκαν χτες - όπως σχεδόν καθημερινά - οι διαδηλώσεις εκατοντάδων πολιτών στις Φιλιππίνες εναντίον της προέδρου της χώρας, που αντιμετωπίστηκαν, για άλλη μια φορά, με βίαιη καταστολή. Η Γκλόρια Αρόγιο, η οποία κήρυξε παράνομη την πραγματοποίηση οποιασδήποτε διαδήλωσης «χωρίς άδεια», μάταια προσπαθεί να αποσείσει το στίγμα των καταγγελιών περί νοθείας στις περυσινές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ