Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Στη συγκρότηση ενός διαδικτυακού ειδησεογραφικού δικτύου στις αρχές του 2006 συμφώνησαν χτες στη Μαλαισία κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις χώρες του 114μελούς Κινήματος Αδεσμεύτων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα δίκτυα προπαγάνδας εταιρικών ειδησεογραφικών οργανισμών «που χρησιμοποιούν τον Τύπο ως μέσο προπαγάνδας κατά των αναπτυσσόμενων χωρών». Θα ονομάζεται «Δίκτυο Ειδήσεων Κινήματος Αδεσμεύτων» και θα εποπτεύεται αρχικά από το μαλαισιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπερνάμα».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με ποσοστό 57% οι Κενυάτες απέρριψαν το σχέδιο του νέου συντάγματος που πρότεινε ο πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι στο προχτεσινό δημοψήφισμα και το οποίο υποτίθεται πως θα αντιμετώπιζε την εκτεταμένη διαφθορά και τη γραφειοκρατία. Υπέρ του «ναι» ψήφισε το 43%.

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Οπλοφόρος άνοιξε πυρ χτες σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Μαρντίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, σκοτώνοντας ένα δάσκαλο και τραυματίζοντας τέσσερα παιδιά. Δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τις αρχές, ενδείξεις ότι το μακελειό συνδέεται με την ένταση στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας μετά την αποκάλυψη της κρατικής προβοκάτσιας στο Σεμντινλί, εξ αφορμής της οποίας περιόδευσε στην περιοχή ο πρωθυπουργός Ερντογάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εκατοντάδες παιδιά - τουλάχιστον 500, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο -, που εργάζονταν παράνομα πάνω από 10 ώρες την ημέρα σε υφαντουργικά εργοστάσια στην πρωτεύουσα της Ινδίας, «απελευθερώθηκαν» χτες. Τα παιδιά υφίσταντο συστηματικούς ξυλοδαρμούς και κρατούνταν έγκλειστα αν δεν εργάζονταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Hindu».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Οι μαοϊκοί αντάρτες του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού και τα επτά κόμματα της νόμιμης αντιπολίτευσης (περιλαμβανομένου του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού) φέρονται, σύμφωνα με ανταποκριτές, να συμφώνησαν σε ένα «κοινό πρόγραμμα για να τερματιστεί η άμεση διακυβέρνηση από το βασιλιά Γκιανέντρα».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Ενα 15χρονο αγόρι και ένας άντρας 64 χρόνων πέθαναν από το κρύο στην Ανατολική Ουγγαρία. Τον περασμένο χειμώνα 316 άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι, έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στην Ουγγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ