Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Διαγωνισμό προκειμένου να ανατεθεί, ακόμη και σε ξένες εταιρίες, η κατασκευή 2 ακόμη πυρηνικών σταθμών ετοιμάζεται να προκηρύξει η Τεχεράνη, όπως έγινε χτες γνωστό, εκτιμώντας ότι δε «θα επηρεαστούν οι συζητήσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα με την ΕΕ». Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι το Ιράν αγόρασε από τη Ρωσία 29 συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος «Tor M1», έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας τη «δυσφορία» της Ουάσιγκτον.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Εξι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ «τρομοκρατικών ομάδων» και των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή αλ Μουβασαλάτ, κοντά στο Χαλέπι, στα βόρεια της χώρας. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι τραυματίες είναι 2 πολίτες, 2 αστυνομικοί και 2 «τρομοκράτες», χωρίς όμως να δίνεται καμία άλλη πληροφορία.

ΠΑΡΙΣΙ.- Την αγορά του «αιώνα» έκανε ο Κινέζος πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, παραγγέλνοντας 150 αεροσκάφη «A 320 - Airbus». Παραλλήλως, συμφώνησε με τη γαλλική ηγεσία και την εταιρία «Eurocopter» για την κατασκευή ελικοπτέρων 6-7 τόνων και με την «Alcatel» για προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού για την κατασκευή δορυφόρου τύπου «Chinosat 6B».

ΜΟΣΧΑ.- Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι - ανάμεσά τους δύο παιδιά - σκοτώθηκαν και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν από την κατάρρευση τμήματος της στέγης μιας δημοτικής πισίνας σε πόλη των Ουραλίων, την Κυριακή, έγινε γνωστό χτες. Οι αρχές φοβούνταν αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, δύο εξ αυτών παιδιά 11 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών που πραγματοποίησαν επιχείρηση εναντίον «εμπόρων ναρκωτικών» στην φαβέλα (παραγκούπολη) Εστάδο στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Γκλόμπο». Η αστυνομία, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», «ερευνά» τις καταγγελίες ότι τα θύματα ήταν αθώοι πολίτες και παιδιά.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Με σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα Νιγηριανοί αστυνομικοί διέλυσαν χτες στη νοτιοανατολική πόλη Ονίτσα διαδήλωση της νιγηριανής κοινότητας των Ιγκμπο και υποστηριχτών του κινήματος για την ανεξαρτησία της Μπιάφρα. Τα επεισόδια σημειώνονται ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα εμφάνισης στο δικαστήριο του Ραλφ Ουαζουρίκε που ηγείται της (εκτός νόμου) αυτονομιστικής οργάνωσης «Κίνημα για την Πραγμάτωση της Ανεξαρτησίας του Κράτους της Μπιάφρα» (MASSOB). Ο Ουαζουρίκε και άλλα έξι στελέχη της οργάνωσης κατηγορούνται για «προδοσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ