Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Νομοσχέδιο για τη συγκρότηση μίας ζώνης ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από τις νέες ιαπωνικές εγκαταστάσεις γεώτρησης πετρελαίου σε υποθαλάσσια περιοχή της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, την οποία διεκδικεί και η Κίνα, έφερε χτες προς συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου την ένταση Τόκιο - Πεκίνου, προτείνει την προστασία των «ιαπωνικών συμφερόντων» από την ιαπωνική Ακτοφυλακή.

ΤΟΚΙΟ.-- Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ ταρακούνησε χτες βράδυ τη Βόρεια Ιαπωνία. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 60 χλμ υποθαλάσσια της περιφέρειας Μιγιάγκι (περίπου 300 χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο) και δεν αναφέρθηκαν άμεσα θύματα ή υλικές ζημιές.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ο αληθινός πλούτος της χώρας εξακολουθεί να κατανέμεται με φυλετικά και ταξικά χαρακτηριστικά 11 χρόνια μετά το τέλος του Απαρτχάιντ διαπίστωσε χτες ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι κατά την 11η επέτειο από τον τερματισμό του ρατσιστικού καθεστώτος.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα άρχισε την κατασκευή ενός γιγαντιαίου ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού εργοστασίου 1.000 μεγαβάτ στην πόλη Σενζέν της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Θα λειτουργήσει το 2010.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ/ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του κρατιδίου Κασμίρ, ανέφερε χτες η Αστυνομία. Στο μεταξύ, το Κοινοβούλιο εκκενώθηκε χτες λόγω απειλής για τοποθέτηση βόμβας. Ο πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ μεταφέρθηκε σε ασφαλές κυβερνητικό κτίριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Τα τρένα της Δανίας δεν πραγματοποίησαν χτες τις διαδρομές τους εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σ' αυτά, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις του εθνικού σιδηροδρόμου «DSB».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο «Ferihegy» της Βουδαπέστης διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους και εγγυήσεις πως για τα επόμενα 5 χρόνια θα παραμείνουν στις εργασίες τους με τις παρούσες συνθήκες, ύστερα από την πώληση του αεροδρομίου, κάτι που αναμένεται να καταληχθεί τις επόμενες μέρες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σε συμφωνία κατέληξαν χτες η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία SEAT και τα συνδικάτα, για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να γίνουν 660 απολύσεις, αντί για 1.346 που αρχικά επιδίωκε η εταιρία. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της SEAT να απολύσει τους 1.346 εργαζομένους, στις 4 Νοέμβρη, τα συνδικάτα είχαν πραγματοποιήσει δύο μονοήμερες απεργίες και προχώρησαν σε πολλές διαπραγματεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ