Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Ο αναδειχθείς διαμέσου της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης» Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA Πόρτερ Γκος, δήλωσε χτες η εκπρόσωπός του Ιρίνα Γκερασένκο. Η εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που άπτονται της «αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας». Ωστόσο, είναι πιθανό να συζητήθηκε και το ζήτημα της ενεργειακής «κόντρας» με τη Ρωσία.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ.-- Δημοψήφισμα για το χαρακτήρα του πολιτεύματος - αν θα είναι προεδρικό ή βουλευτικό - θα πραγματοποιηθεί το 2006 στην Κιργιζία, ανακοίνωσε χτες ο εκλεγείς το καλοκαίρι, διαμέσου μιας ακόμη υποστηριχθείσας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ «λαϊκής εξέγερσης», Πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ. Οποιαδήποτε αλλαγή θα ισχύσει από το 2009-10.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Πρώτη δύναμη στην τελευταία σφυγμομέτρηση της σερβικής κοινής γνώμης ήρθε το αντιπολιτευόμενο «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Βόισλαβ Σέσελι που προηγείται με 33,7%. Δεύτερο με διαφορά έρχεται το κυβερνητικό «Δημοκρατικό Κόμμα» με 24,5% και τρίτο το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα... Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας συγκέντρωσε το 3,7% της προτίμησης των ερωτηθέντων.

ΧΑΓΗ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε πως η Ερυθραία ευθύνεται για τον πόλεμο με την Αιθιοπία (1998-2000) με την εισβολή στην πόλη Μπάντμε. Αιθίοπας αξιωματούχος δήλωσε πως η χώρα του ετοιμάζεται να διεκδικήσει από την Ερυθραία αποζημιώσεις «εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους, το Γενάρη, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι της ομάδας των 3 της ΕΕ (Βρετανία - Γερμανία - Γαλλία) και της Τεχεράνης, χαρακτηρίζοντας τη χτεσινή προκαταρκτική ημέρα ως «εποικοδομητική». Ταυτόχρονα, βέβαια, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε δριμύτατα τις δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου περί «μεταφοράς του Ισραήλ στην Ευρώπη» και περί «σβησίματός του από το χάρτη», χαρακτηρίζοντάς τες «εξαιρετικά επιζήμιες για τη διεθνή αλληλεγγύη και για το Ιράν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ