Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΙΔΝΕΪ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ειρηνικό, στα ανοιχτά των νησιών Φίτζι και Τόνγκα, ανακοίνωσε το ινστιτούτο γεωφυσικών επιστημών της Αυστραλίας. Ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και προερχόταν από μεγάλο βάθος, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, ενώ το γεωδυναμικό ινστιτούτο ανέφερε πως δε φαίνεται να προκάλεσε κάποιο τσουνάμι.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Αντρέι Μίκοζ, ύστερα από υποψίες που τον φέρουν να έχει διαπράξει οικονομικές ατασθαλίες. Αν τελικά γίνει αποδεκτή η παραίτησή του, θα είναι ο πρώτος υπουργός της νέας - μόλις 2 μηνών - συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Καζιμιέρζ Μαρκινκιέβιτς.

ΔΥΤΙΚΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-- Δεκατρείς ανθρακωρύχοι πιθανώς έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδεύτηκαν σε βάθος 78 μέτρων, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο, στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας της συγκέντρωσης επικίνδυνων αερίων στο ανθρακωρυχείο και οι ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί εξανεμίζονται, καθώς δεν επαρκεί το οξυγόνο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος και πρώην ισχυρός παρασκηνιακός πολιτικός παράγων Τζακ Αμπράμοφ, παραδέχτηκε χτες ότι είναι ένοχος για συνωμοσία στη διάπραξη απατών, αλλά και άλλων αδικημάτων, όπως υπόθεση διαφθοράς στην οποία ενδέχεται να εμπλέκονται ανώτατοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση αυτή, που ήδη προκαλεί τριγμούς και «πονοκέφαλο» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το Πακιστάν διέψευσε χτες πληροφορίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει νέα πυρηνικά εργοστάσια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές, οπλισμένοι με βέλη, τόξα και κοντάρια, διέκοψαν την κυκλοφορία σε κεντρική οδική αρτηρία της ανατολικής Ινδίας, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο 12 ανθρώπων σε διαδήλωση εναντίον της ανέγερσης εργοστασίου ατσαλιού στο κρατίδιο Ορίσα.

ΧΑΝΟΪ.-- Το ΑΕΠ του Βιετνάμ παρουσίασε αύξηση 8,45% το 2005, τη μεγαλύτερη την τελευταία δεκαετία, και αναμένεται να συνεχίσει με ταχύ ρυθμό το 2006, ανέφερε χτες η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Διασώστες αναζητούσαν χτες επιζώντες στην Ινδονησία όπου οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών κόστισαν τη ζωή 57 ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ