Τετάρτη 8 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. Επίσκεψη που πιθανόν επισκιαστεί από την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικούς με πολιτικά, του Ζαν Τσαρλς Μενέζες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την εσχάτη των ποινών ζήτησε η κατηγορούσα αρχή στη δίκη του Ζακαρίας Μουσαουί. Ο Γάλλος μαροκινής καταγωγής κατηγορείται στις ΗΠΑ για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Η υπεράσπιση, πάντως, δηλώνει ότι μία τέτοια απόφαση θα τον μετατρέψει σε μάρτυρα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κινέζος στρατηγός κάλεσε την Κυριακή μιλώντας στην εθνοσυνέλευση το στρατό να βρίσκεται «σε επιφυλακή» για να αποτρέψει την πιθανή επίσημη ανακήρυξη της απόσχισης της Ταϊβάν από την Κίνα. Η δήλωση αποτελεί σκληρή προειδοποίηση προς την Ταϊπέι, ο πρόεδρος της οποίας, Τσεν Σούι-μπιαν, κατήργησε πρόσφατα το Συμβούλιο Εθνικής Επανένωσης.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Επ' αόριστον αναβλήθηκαν οι συνομιλίες των πολιτικών κομμάτων και παρατάξεων στο Λίβανο που είχαν αρχίσει την περασμένη εβδομάδα με στόχο την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας - πλαίσιο για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης. Αν και όλοι οι συμμετέχοντες απέφυγαν να υψώσουν τους τόνους, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων και υλικές ζημιές. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει ως αργά χτες την ευθύνη.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Με τη ζωή τους πλήρωσαν το τελευταίο τριήμερο τουλάχιστον 45 Δυτικοαφρικανοί οικονομικοί πρόσφυγες την απόπειρά τους να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά. Οι δύο βάρκες που τους μετέφεραν ναυάγησαν ανοιχτά των ακτών της Μαυριτανίας ενώ στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Χιλιάδες υποστηριχτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Κένυας διαμαρτυρόμενοι για τις αστυνομικές επιδρομές στα γραφεία ειδησεογραφικού ομίλου και τις συλλήψεις δημοσιογράφων στα τέλη της περασμένης βδομάδας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, δήλωσε χτες σε αντιπροσωπεία Ιρακινών πως «είναι προτεραιότητα το άνοιγμα πρεσβείας της Ν. Αφρικής στο Ιράκ».

ΤΟΚΙΟ.-- Χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από αμερικανική βάση στη νήσο Οκινάουα διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα τους. Στο μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για την υποχρεωτική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ηλεκτρονικών φωτογραφιών όλων των αλλοδαπών άνω των 16 ετών που θα εισέρχονται στην Ιαπωνία στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» θωράκισης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ